Бернанд Медофф / фото cnbc.com

Сьогодні у в'язниці помер Бернанд Медофф, засуджений на 150 років ув'язнення за організацію фінансової піраміди. Його називають найбільшим аферистом 21 століття і геніальним шахраєм. Заснована ним піраміда Madoff Investment Securities діяла в США понад 20 років. Жертвами афериста стали понад 37 тисяч осіб у 136 країнах, які втратили 65 мільярдів доларів.

Біографія Берні Медоффа

Бернанд народився в небагатій єврейській родині в 1938 році. Його батько намагався заробити на підприємництві, але збанкрутував. Медофф отримав ступінь бакалавра політичних наук і одружився з багатою дівчиною. У 1960 році заснував свою інвестиційну компанію Madoff Investment Securities. 

Читайте такожДля мусульман усього світу почався Рамадан: що змінилося через пандемію (фото)Гроші на свій бізнес Берні позичив у забезпеченого тестя. Він же і залучив в компанію перших замовників - своїх знайомих і колег. Завдяки електронним торгам його компанія стала однією з найбільших бірж Нью-Йорка. Медофф мав величезний авторитет. Клієнти довіряли йому і робили вклади під великі відсотки річних. Серед вкладників було багато знаменитостей, що підвищувало репутацію компанії.

Відео дня

Найбільша фінансова піраміда була замаскована під порядну біржу і практично не викликала підозр. Однак під час кризи 2008 року з'ясувалося, що Медофф не уклав жодної угоди для своїх клієнтів протягом багатьох років, а з новими клієнтами розплачувався коштами старих клієнтів. А всі фінансові звіти Медофф підробив. 

29 червня 2009 суд засудив його до 150 років позбавлення волі. Після ув'язнення афериста його син Марк вчинив самогубство, а другий син Ендрю помер від раку у 2014 році. Перед смертю Бернанд Медофф скаржився на хворобу нирок.

Вам також може бути цікаво: