Деякі білоруси змушені виїжджати за кордон / фото REUTERS

У Литві та Польщі перебувають близько 800 біженців із Білорусі.

Читайте такожУ Мінську силовики розігнали жіночий марш (фото)

Про це член президії білоруської Координаційної ради з політичної кризи, колишній директор Купалівського театру, якого в серпні звільнили за підтримку протестувальників, Павло Латушко, який перебуває в Польщі, написав в своєму Telegram-каналі.

Відео дня

«Сьогодні біля Бяла-Подляські зустрівся з біженцями з Білорусі (Мінськ, Новополоцьк, Гродно та ін.). Білоруси, яких витискають із країни за їхні думки, яким загрожують та заводять кримінальні справи без підстав. Місцева влада зі свого боку робить багато, щоб їм допомогти: надають притулок, харчування та проживання. Але є й невирішені проблеми - брак інформації. Тих, хто приїхав без віз, хвилює довгий строк надання статусу біженця. Тих, хто приїхав за гуманітарною візою, - невизначений статус. На сьогодні й ті, й інші не можуть легально працювати», - повідомив Латушко.

За різними оцінками, в Польщі (Бяла-Подляська, Варшава, Краків, Лодзь, Познань) перебувають близько 500 білоруських біженців. У Литві, за даними організації «Дапамога», - близько 300.

«Боляче чути термін «біженець» стосовно білорусів», - додав Латушко.

Він зазначив, що на майбутніх зустрічах із представником верховного комісара ООН у справах біженців, а також прем'єр-міністром Польщі та владою Литви обговорюватиме ці питання.

Протести в Білорусі: довідка УНІАН 

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних із результатами виборів, вийшли на акції протесту, сталися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом із них призначили адмінарешти.
  • Тихановська ініціювала створення Координаційної ради для забезпечення передачі влади. До її складу ввійшли політики, журналісти, бізнесмени та діячі культури. До складу президії ради увійшли письменниця Світлана Алексієвич, Лілія Власова, Сергій Дилевський, Максим Знак, Ольга Ковалькова, Марія Колесникова, Павло Латушко.
  • У прокуратурі порушили кримінальну справу за фактом створення Координаційної ради.
  • На сьогодні майже всі члени президії Координаційної ради через переслідування або залишили Білорусь, або заарештовані.