Годжес розповів, скільки буде потрібно на мобілізацію НАТО, якщо РФ нападе на одного з членів / фото УНІАН

У випадку нападу РФ на одну з країн-членів НАТО, мине два тижні, поки союзники прийдуть на допомогу.

Про це в інтерв'ю румунському телебаченню сказав американський генерал у відставці Бен Годжес. "Якщо припустити, що ми не почали готуватися заздалегідь, то Румунії та всім іншим країнам - Польщі, Литві, доведеться чекати два тижні, перш ніж прибудуть додаткові сили", - зазначив Годжес.

"Якщо задуматись над тим, як побудована оборона НАТО, зокрема, бойові групи передової присутності, сили країн, які зупинятимуть перші атаки, протиповітряна оборона, сухопутна оборона, ВМС, то критичною частиною захисту є те, що країна повинна розуміти, що їй доведеться бути сам на сам з ворогом близько двох тижнів", - деталізував він.

Відео дня

За словами Годжеса, ці два тижні підуть на організацію військ інших країн, а також всіх сухопутних військ у країні, на яку був напад.

"Повітряні сили зможуть прибути раніше, військово-морські сили інших країн – Туреччини та Болгарії – також могли б прибути трохи швидше", - пояснив ситуацію Годжес.

За словами Годжеса, все залежатиме також від того, чи матиме країна попередження про потенційну атаку, "і чи матимуть політичні лідери сміливість почати діяти перед нападом, тоді ці два тижні можна було б значно скоротити".

На думку Годжеса, румунська влада на правильному шляху у питанні оборони, "ваші лідери розуміють реальну загрозу, яка виходить від РФ, і потребу, щоб румунські сили та народ були готові захищати країну".

Військовий також звернув увагу на важливість третьої статті статуту НАТО. "Вона говорить кожній країні про обов’язок бути готовими захищати себе та допомагати захищати інших. Третя стаття не дуже відома, але саме вона вимагає 2% ВВП від країн-членів на оборону. Думаю, що цю цифру незабаром замінять на 3%", - сказав Годжес.

Інші заяви Годжеса 

20 травня Бен Годжес заявив, що перед тим, як відправляти в Україну свої війська, західні країни повинні визначити стратегічну мету цього кроку, яка має полягати у тому, щоб допомогти Україні перемогти РФ. А для перемоги необхідно знищити російську логістику. 

Вас також можуть зацікавити новини: