Експерт розповів про вплив війни в Україні на розташування військ РФ біля кордону Фінляндії / фото ua.depositphotos.com

Військовий експерт, науковий співробітник Фінського інституту міжнародних відносин у Гельсінкі Хенрі Ванханен розповів, що наразі відбувається біля російсько-фінського кордону на території РФ. За його словами, розширення НАТО – включення до альянсу Фінляндії та Швеції – сприймається, як стратегічна поразка Росії та її президента Володимира Путіна, оскільки лідер країни-агресора після повномасштабного вторгнення до України не очікував подібної реакції від сусідніх держав.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку він висловив під час брифінгу у медіа-центрі "Україна-Одеса". Ванханен зазначив, що РФ тривалий час намагалася втрутитися у цей процес розширення НАТО, зокрема, гібридними заходами та налякати Фінляндію, але нічого не змогла зробити. При цьому Фінляндія, розуміючи, що собою являє держава-агресор, готувалася до найгіршого. За словами експерта, наразі Росія продовжує напружувати ситуацію, зокрема, намагається створити нарратив, що нібито через приєднання до НАТО Фінляндія становить загрозу.

Водночас зараз біля російсько-фінського кордону немає великої активності військових РФ.

Відео дня

"Ми знаємо, що більшість російських військ, які були ближче до нашого кордону, також не такі активні. Що там бази пустують і це пов’язано з тим, що вони просто направили особовий склад до України, який там загинув. Ми бачимо погіршення ситуації, але не можемо сказати, що загроза така сама, як була раніше", – сказав експерт.

Він наголошує, що Росія буде перегруповуватися та певним чином реагувати на вступ Фінляндії до НАТО. Наприклад, в Мурманській області, яка межує з Фінляндією.

"Також ми очікуємо, що у найближчому майбутньому вони (росіяни – УНІАН) посилюватимуть свою військову присутність, але це також залежить від того, як розгортатимуться військові дії в Україні. Їм потрібно десь 5 років, щоб посилити присутність біля нашого кордону", – зазначив експерт.        

За його словами, іноземні партнери  з нетерпінням чекають контрнаступу ЗСУ, а потім можна  буде казати про потенційну інтеграцію України до НАТО. Він вважає, що Україна зараз захищає всю Європу та має найбільш досвідчену армію в Європі, зокрема, "коли кажуть про бойові дії Росії".

Фахівець наголошує: зараз Росія є найбільшою загрозою для НАТО, а Україна може надати дуже багато відповідної важливої інформації. На думку Ванханена, не можна втрачати можливість інтегрувати Україну до НАТО, бо йдеться про безпеку всієї Європи.

Вступ Фінляндії до НАТО

Фінляндія має офіційні відносини з НАТО з 1994 року, коли вона приєдналася до програми "Партнерство заради миру". Країна підтримує позитивні відносини з організацією, і можливість її членства була темою дебатів у країні після закінчення холодної війни.

Після російського вторгнення в Україну 2022 року дебати перейшли на користь членства в НАТО. 18 травня 2022 року Фінляндія офіційно подала заявку на вступ.

Вже 4 квітня 2023 року країна вступила в НАТО і стала 31 членом Альянсу.

Вас також можуть зацікавити новини: