Раніше Туреччина блокувала вступ Швеції до НАТО / фото ua.depositphotos.com

У понеділок Швеція стала на крок ближче до вступу в НАТО після того, як президент Туреччини направив протоколи про приєднання до парламенту. Це сталося після декількох місяців затримки, але поки неясно, скільки часу займе цей процес ратифікації.

Пропозиція Ердогана повинна пройти через парламентську комісію, а потім буде винесена на загальне голосування в головному залі асамблеї, де турецький президент і його союзники мають більшість, необхідну для ратифікації пропозиції Швеції. Про це пише CNN.

США привітали новину про те, що Ердоган підписав і відправив у понеділок протоколи про вступ Швеції до НАТО на розгляд до турецького парламенту.

Відео дня

"Очевидно, що ми вже деякий час закликаємо до ратифікації приєднання Швеції. Ми з нетерпінням очікуємо, що цей законопроект буде розглянуто в парламенті Туреччини і прийнятий якомога швидше", - заявив представник Держдепартаменту Метт Міллер.

Як зазначає CNN, хоча рішення Ердогана є кроком вперед у прагненні Стокгольма приєднатися до НАТО, це не означає, що Швеція негайно стане наступним членом Альянсу. Угорщина також не ратифікувала вступ Швеції до НАТО. У вересні прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що країна не поспішає схвалювати заявку Швеції.

Вступ Фінляндії та Швеції до НАТО - що відомо

Як повідомляв УНІАН, вторгнення Росії в Україну спонукало і Швецію, і Фінляндію прагнути до членства в НАТО, проте вступ першої було заблоковано Туреччиною. 

Ердоган звинуватив Швецію в занадто поблажливому ставленні до войовничих угруповань, в першу чергу до войовничої Робітничої партії Курдистану (РПК), і в укритті людей, пов'язаних зі спробою турецького перевороту в 2016 році. Анкара також звинуватила шведських чиновників у співучасті в ісламофобських демонстраціях, таких як спалення Корану.

Після подання заявки на членство Швеція посилила своє антитерористичне законодавство та погодилася тісніше співпрацювати з Туреччиною з питань безпеки.

У липні генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Ердоган погодився розблокувати процес і відправити протоколи про приєднання до парламенту Туреччини для ратифікації, але не уточнив терміни.

Фінляндія, яка подала заявку на членство у травні 2022 року разом зі Швецією, стала членом НАТО в квітні 2023 року.

Вас також можуть зацікавити новини: