Інцидент з літаком Ryanair стався 23 травня \ фото REUTERS

Виконавчий директор ірландської авіакомпанії Ryanair Майкл О'Лірі заявив, що пілот літака не міг вчинити інакше після отримання сигналу від влади Білорусі про загрозу вибуху.

За його словами, пілотам літака не дали зв'язатися з компанією, оскільки до неї нібито не вийшло додзвонитися.

"Після того як диспетчерська служба аеропорту в Мінську повторила, що не може зв'язатися з операційним центром Ryanair, пілот уточнив, який рівень загрози. Диспетчерська служба аеропорту в Мінську підтвердила, що мова йде про червоний, максимальний, рівень загрози. Таким чином, він не міг вчинити інакше", - розповів О'Kірі в Комітеті з транспорту Палати Громад парламенту Великобританії.

Читайте такожБілорусь оскаржить авіаблокаду з боку УкраїниЗа його словами, на пілота чинили «серйозний тиск». Йому не сказали, що він зобов'язаний сідати в Мінську, але при цьому не надали альтернативи. Глава авіакомпанії також повідомив, що висновки міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) будуть представлені в найближчі два тижні, передає ТАСС.

Примусова посадка літака Ryanair в Мінську

23 травня в аеропорту Мінська влада Білорусі екстрено посадила літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, нібито через повідомлення про бомбу на борту.

Після примусової посадки з рейсу зняли опозиційного журналіста Романа Протасевича і його дівчину - росіянку Софію Сапегу. Обох затримали.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, коментуючи інцидент з цивільним літаком, заявив, що повідомлення про мінування літака надійшло зі Швейцарії. Швейцарія в свою чергу це заперечила.

Раніше глава Ryanair звинуватив білоруську владу в наданні "неправдивих і неточних" відомостей.

Після цього інциденту багато авіакомпаній почали облітати повітряне простарнство Білорусі, а національному перевізнику - "Белавіа" заборонили літати в кілька країн.