ЄС не визнає перемогу Лукашенка / REUTERS

Європейський Союз не визнає інавгурацію Олександра Лукашенка, так само як і результати президентських виборів у Білорусі.

Про це йдеться в заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля, опублікованій в четвер вранці на сайті Євроради.

У тексті документа нагадується про попередню заяву від 11 вересня. У ній, як і в новому документі, йдеться про те, що вибори в Білорусі не були вільними і справедливими, через що ЄС не визнає їх сфальсифіковані результати.

Відео дня

"Виходячи з цього, так звана "інавгурація" 23 вересня 2020 року і новий мандат, на який претендує Олександр Лукашенко, позбавлені будь-якої демократичної легітимності", - переконані в ЄС.

У заяві зазначено, що інавгурація, проведена напередодні, прямо суперечить волі значної частини населення країни, яка була виражена в численних і безпрецедентних акціях протесту.

"Позиція Європейського Союзу ясна: громадяни Білорусі заслуговують право бути представленими тими, кого вони вільно вибирають, в рамках нових інклюзивних, прозорих і заслуговують довіри виборів", - заявили в Євросоюзі, висловлюючи солідарність з білоруським народом.

Читайте також"Вся країна - страйк": у Білорусі анонсували масштабні протести до кінця тижня

У зв'язку з цим в ЄС виступили за проведення нових вільних виборів у Білорусі під наглядом БДІПЛ і ОБСЄ. Діючу білоруську владу в заяві закликали утриматися від насильства та репресій проти народу і негайно відпустити на свободу всіх політв'язнів.

"ЄС як і раніше переконаний в тому, що інклюзивний національний діалог і позитивна відповідь на вимоги білоруського народу про нові демократичні вибори - це єдиний шлях вперед у пошуку виходу з серйозної політичної кризи в Білорусі з повагою до побажань білоруського народу. У світлі нинішньої ситуації ЄС переглядає свої відносини з Білоруссю", - йдеться в заяві.

Вибори в Білорусі та інавгурація Лукашенка: що було раніше

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи щодо опозиціонерів.
  • В Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили застосувати санкції до білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних. Глави МЗС більшості європейських країн заявили, що вважають результати виборів у Білорусі нелегітимними.
  • 23 вересня в Мінську відбулася інавгурація Лукашенка, яка пройшла в закритому для громадськості режимі.
  • У різних містах Білорусі 23 вересня після інавгурації Олександра Лукашенка громадяни вийшли на масові протести, наймасштабніші пройшли в Мінську. Там майже відразу почався силовий розгін акцій і затримання. 
  • Результати виборів і легітимність Лукашенка не визнали низка країн, в тому числі і Україна.