Фото: Анна Артем'єва / «Нова газета»

Європейський Союз закликає владу Російської Федерації негайно звільнити історика і голову карельського відділення правозахисної організації «Меморіалу» Юрія Дмитрієва, який займався дослідженням радянських політичних репресій.

Про це йдеться в заяві прес-секретаря Європейської служби зовнішніх зв'язків, що є в розпорядженні УНІАН.

«Звісно ж, що звинувачення, висунуті проти керівника карельського відділення історичного товариства «Меморіал» Юрія Дмитрієва, викликані його правозахисною діяльністю і вивченням політичних репресій радянських часів, що сприяло виявленню місць масових поховань. Справа щодо Дмитрієва - це чергова ланка в наростанні ланцюжку арештів і випадків дискредитації правозахисників у Російській Федерації. Винесений вирок може додатково скоротити простір для діяльності громадянського суспільства і висловлення незалежної думки в країні», - наголошується в заяві.

Відео дня

Читайте такожThe Guardian: Путін реабілітує Сталіна і СРСР, тому що не бачить майбутнього Росії

У зв'язку з цим Євросоюз закликає російську владу «негайно і беззастережно» надати свободу Дмитрієву з гуманітарних міркувань, взявши до уваги його вік і стан здоров'я в умовах пандемії коронавірусної інфекції.

Як повідомляв УНІАН, 22 липня Петрозаводський міський суд Республіки Карелія в Російській Федерації засудив до трьох років і шести місяців позбавлення волі історика і голову карельського відділення правозахисної організації «Меморіалу» Юрія Дмитрієва, який займався дослідженням радянських політичних репресій. Його визнано винним у насильницьких діях сексуального характеру стосовно малолітньої прийомної доньки. Сам Дмитрієв звинувачення категорично заперечує. Соратники історика впевнені, що його переслідують за багаторічну роботу з відновлення пам'яті про жертви політичних репресій. Історик вийде на свободу восени.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Дмитрієв є «жертвою прагнення російської держави затоптати історичну пам'ять і тих, хто її береже».