Історика звинуватили у виготовленні дитячої порнографії / скріншот з відео

Петрозаводський міський суд Республіки Карелія в Російській Федерації засудив до трьох років і шести місяців позбавлення волі історика і голову карельського відділення правозахисної організації «Меморіалу» Юрія Дмитрієва, який займався дослідженням радянських політичних репресій.

Як повідомляє Радіо Свобода, вирок оголошували в середу в закритому режимі. Історика звинувачували у виготовленні дитячої порнографії, сексуальному насильстві над прийомною дочкою і незаконному зберіганні частин зброї. Прокуратура просила 15 років колонії.

Дмитрієв оправдано за статтями про виготовлення порнографії, зберігання зброї та розпусні дії, але визнано винним у насильницьких діях сексуального характеру стосовно малолітньої прийомної доньки. Історик вийде на свободу восени.

Читайте такожРосійський історик виправдався за вбивство аспірантки: "перетворилася на істоту зі страшної казки"

Сам Дмитрієв звинувачення категорично заперечує. Правозахисники впевнені в сфабрикованности справи.

Під керівництвом Дмитрієва в лісах Карелії знайшли масові поховання жертв радянських політичних репресій у Сандармоху і Червоному Бору. Історику вдалося скласти списки пам'яті загиблих, які налічували кілька тисяч імен. Пізніше близьке до держави Російське військово-історичне товариство стало наполягати, що у виявлених похованнях поховані останки радянських червоноармійців, розстріляних фінами.

Соратники історика впевнені, що його переслідують за багаторічну роботу з відновлення пам'яті про жертви політичних репресій

Як повідомляв УНІАН, у Пензенській області Російської Федерації колишнього міністра охорони здоров'я регіону Володимира Стрючкова посадили за зґвалтування.