REUTERS

Ізраїль відмовився від анексії районів окупованого західного берега Йордану та уклав з Об’єднаними Арабськими Еміратами мирну угоду.

Про це повідомляє Reuters.

У Білому домі кажуть, що рішення стало результатом тривалих перемовин між Ізраїлем, ОАЕ та США. У спільній заяві йдеться про те, що лідери країн «погодилися на повну нормалізацію взаємин між Ізраїлем та Об’єднаними Арабськими Еміратами».

Відео дня

Читайте такожСанкції проти Білорусі можуть ввести вже наприкінці літа – Reuters

«Це історичний дипломатичний прорив буде сприяти встановленню миру у близькосхідному регіоні та є свідченням сміливої дипломатії та далекоглядності трьох лідерів, а також мужності ОАЕ та Ізраїлю для прокладення нового шляху», – йдеться у повідомленні.

В окремій заяві арабський глава уточнив, що угода зупинить подальшу анексію Ізраїлем палестинських територій, що чекали «зеленого світла» від Вашингтону.

Водночас, за словами Нетаньяху, застосування суверенітету Ізраїлю до районів Західного берега все ще на порядку денному.

У чому полягає мирна угода між країнами

Згідно з умовами, Ізраїль не оголошуватиме суверенітет над усім західним берегом річки Йордан, а мусульмани зможуть вільно відвідувати храми Єрусалиму. Також підписанти будуть продовжувати нормалізацію палестино-ізраїльського конфлікту з іншими країнами Персидського заливу.

Ізраїль підписав мирні угоди з Єгиптом у 1979 році та Йорданією у 1994 році. Проте Арабські Емірати, як й більшість інших арабських країн, не визнавали Ізраїль і досі не мали з ним ні дипломатичних, ні економічних відносин.

Історична мирна угода між двома країнами посилить опозицію Ірану, з яким Ізраїль ворогує, зокрема через розробку ядерної зброї, які Тегеран офіційно заперечує.

Очікується, що обмін послами країн відбудеться вже найближчим часом. Делегації Ізраїлю та ОАЕ зустрінуться для підписання угод з інвестицій, туризму, прямих рейсів, безпеки, телекомунікацій та розв’язання інших питань.

В Ірані вже встигли відреагувати на рішення країн, назвавши угоду «ганебною».