Єгор Чернєв розповів, чи підтримують у США допомогу Україні і як працюють із тими, хто проти / фото president.gov.ua

Народний депутат від "Слуги народу", голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв, який повернувся з відрядження у США, розповів про аргументи опонентів надання фінансової та військової допомоги Україні.

В ефірі загальнонаціонального інформаційного телемарафону він зазначив, що за пропозицією американських сенаторів та конгресменів, декілька груп українських депутатів їздили у різні штати США, щоб донести до американських виборців необхідність подальшої допомоги нашій країні. Депутат пояснив, що у питанні допомоги Україні американське суспільство можно умовно поділити на три групи.

"Є ті, хто нас підтримує безумовно. Є ті, хто нас не підтримує, знову ж таки – безумовно, це в більшій мірі трампісти. Третя група – десь посередині, можливо скептики або ті, хто не визначився. З ними і потрібно працювати. Трампістів не переконаєш, тому що вони просто не хочуть чути про Україну і допомогу, вони зосереджені на внутрішніх американських питаннях і проблемах. Які б аргументи ми їм не надавали, вони, нажаль, їх не будуть чути", – акцентував Чернєв.

Відео дня

За словами депутата, під час поїздки до США він мав зустрічі у штаті Огайо, де більшість конгресменів виступають за продовження підтримки Україні.

"Там всі конгресмени від Огайо, окрім одного, підтримують Україну. Один з них, це Венс (сенатор-республіканець – УНІАН), який навіть не захотів зустрітися з нами. Він не хоче навіть з нашою діаспорою зустрічатися, з тими, хто там живе, має право голосу і голосує за конгресменів. З такими немає сенсу працювати. Але є сенс працювати з тими, хто вагається і думає, чи потрібно надалі продовжувати допомогу Україні", – пояснив Чернєв.

Під час зустрічей з тими, хто не визначився у питанні щодо подальшої підтримки України, доводили аргументами, що це питання не благодійності, а інвестицій в їхню безпеку у майбутньому.

"Ми проводили чітку паралель. Якщо сьогодні Україна паде і Росія виграє, то це означає сигнал для інших диктаторів, що можна переглядати кордони країн силою. І не буде ніякої реакції світу. Якщо не буде закладено грошей на допомогу Україні, то американцям доведеться не грошима брати участь, а своїми солдатами в Тихоокеанському регіоні. Тоді "пазли" стають на свої місця і вони погоджуються, що потрібно продовжити допомогу", – підкреслив Чернєв.

Депутат пояснив, що причини скепсису серед деяких американських політиків і громадян щодо продовження надання допомоги Україні  полягають в тому, що "вони не бачать всю картину світу".

"Вони бачать виключно з боку свого сприйняття. З боку витрат США на Україну. Знову ж таки, їм здається, що це благодійність. Що це просто добра держава США, допомагає демократичній країні Україні виграти у війні. Але вони не пов’язують це з тим, що йдеться про загальну архітектуру безпеки світу. Що мова йде про світовий порядок, який, в тому числі, буде впливати на них", – акцентував Чернєв.

Це стає дуже зручним середовищем для того, щоб трампісти сіяли думку, "чому ми маємо витрачати гроші на якусь країну в Європі", якщо потрібно вирішувати, наприклад, питання фінансування шкільних автобусів для американських учнів.

"Це проблема в США, з якою вони стикнулися ще під час COVID. Тоді багато водіїв звільнилося, автопарк старий, тому зараз замість 20 хвилин, кожна дитина добирається по півтори години, тому що довшими зробили маршрути. Щоб це питання вирішити на рівні країни,  це 20 млрд доларів. Вони (трампісти – УНІАН) кажуть: чому ми маємо Україні надавати 60 млрд доларів, коли з коштами на автобуси не можемо вирішити. Такий умовний шантаж всередині, який, на жаль, впливає на думку пересічного американця, тобто на думку виборців", – пояснив Чернєв.

Він зазначив, що скептична думка американців починала змінюватись, коли пояснювали позитивний вплив на американську економіку.

"Коли наводиш аргументи, що 60 млрд доларів – це не кораблі з готівкою, які перепливають Атлантичний океан і пливуть в Україну. А 80% цієї суми, які закладено в федеральний бюджет, йдуть на виробництво у ваших штатах, в тому числі в Огайо, де виробляються танки Abrams, снаряди калібру 155 мм. Кошти залишаються тут, вони створюють робочі місця тут, податки за них сплачуються тут, що означає зростання вашої економіки. Тоді такі аргументи чують", – підкреслив Чернєв.

На думку депутата, в американському штаті Огайо українські аргументи були почуті, тому "по ланцюжку" інформація будуть розповсюджуватись далі.

"Ми були почуті. Знову ж таки, на всіх рівнях ми спілкувалися. І з головою штату Огайо, і з керівництвом міста, і з місцевими громадами, і з пересічними американцям. Також ми мали спілкування із місцевими ЗМІ. Я думаю, по ланцюжку ця інформація буде розповсюджуватись", – резюмував Чернєв.

Допомога Україні від США: у чому полягає проблема

У США вже два місяці не можуть узгодити нову програму військової допомоги Україні. Гроші на підтримку, що були виділені раніше, уже майже закінчилися. Президент США Джо Байден назвав "божевіллям" можливе припинення військової допомоги Україні.

6 грудня українська делегація провела знакову зустріч зі спікером Палати представників США Майком Джонсоном у Вашингтоні. Керівник офісу президента України Андрій Єрмак висловив надію, що вкрай важливі для захисту України ініціативи буде ухвалено та подякував Конгресу за підтримку, яку дуже високо цінує Україна.

Також стало відомо, що США оголосили про виділення нового пакету озброєння і техніки для підтримки України, який включає засоби ППО, додаткові боєприпаси для систем HIMARS, артилерійські боєприпаси, високошвидкісні протирадіаційні і протитанкові ракети. Держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив, що в цьому пакеті "використовуються обмежені ресурси, які залишаються доступними для допомоги Україні, передбачає надання зброї і техніки на суму до 175 мільйонів доларів США при раніше запланованому скороченні".

Крім того, Джо Байден виступив із закликом до Конгресу схвалити додаткове фінансування на допомогу Україні. Він наголосив, що якщо Путін переможе, він не зупиниться на Україні – бої почнуться в країнах НАТО. Тоді американські військові воюватимуть із російськими.

Попри це Сенат США заблокував винесення на голосування законопроекту про допомогу Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: