Мафія Італії влаштовує протести, щоб захистити свій злочинний "бізнес"/ фото REUTERS

Італійська мафія робить все можливе, щоб не дозволити коронавірусу нашкодити її "бізнесу". Злочинці навіть організовують насильницькі протесту проти карантину.

Як пише Politico з посиланням на італійську владу, банди спланували й керували демонстраціями в Неаполі. Ці акції переросли в сутички й атаки проти поліції. Схожі протести відбулися по всій території Італії за останні чотири дні на тлі занепокоєнь власників барів й ресторанів, що нові заходи уряду, націлені на боротьбу з COVID-19, можуть знищити їхній бізнес.

Читайте такожBloomberg: Жоден карантин не протримається довго без ліків від COVID-19Економічні потрясіння, спричинені пандемією, дали мафії можливість скупити за безцінь постраждалі компанії. Але запровадження комендантської години й карантинних обмежень стали поганою новиною для злочинного світу. Тому що поліція почала проводити більш ретельні й часті перевірки, обмежуючи свободу дій мафії. Поліція підрахувала, що закриття нічних клубів Італії доходи угруповання Каморра від продажу наркотиків обвалилися на 60%.

Відео дня

В неділю прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте оголосив ще більше посилення карантинних заходів. Зокрема, бари й ресторани повинні припинити обслуговувати клієнтів після шостої години вечора. У регіонах Кампанія, Лаціо і Ломбардія найбільше хворих на COVID-19. Тож місцева влада запровадила комендантську годину для того, щоб сповільнити поширення інфекції.

На протесті в Неаполі, який пройшов у минулу п'ятницю, поліція ідентифікувала членів чотирьох сімей мафії Каморра, які керували насильницькими діями. Учасники протестів кидали каміння в поліцейських, а також атакували офіцерів в машинах і били транспорт поліції палицями. Кілька італійських журналістів теж стали жертвами нападів. Губернатор регіону Вінченцо де Лука порівняв події в Неаполі з "партизанською війною".

Читайте такожBloomberg: Швеція й Італія вчать, як жити з коронавірусомГоловний прокурор з боротьби проти мафії в Італії Федеріко Кафіеро де Рахо сказав газеті Il Mattino, що "200 скутерів їхали за натовпом, а потім після погодженого сигналу почали атаку проти правоохоронців".

"Інтенсивність насильства було на рівні, не притаманному для власників ресторанів, інших бізнесменів чи робітників. Насправді ж відбулася реальна атака проти держави", - сказав прокурор, додавши, що з мирними демонстрантами також змішалися праві радикали й анархісти.

Губернатор Де Лука вважає, що протести не мають нічого спільного з реальними тривогами бізнесу через запроваджену в минулу п'ятницю комендантську годину. Акції планувалися й координувалися щонайменше за тиждень до того через соціальні мережі.

Джузеппе Анточі очолює центр Fondazione Caponnetto, який займається дослідженням мафії. За його словами, клани проти комендантської години й карантину, тому що підвищені перевірки поліції й закриття клубів шкодять їхній можливості займатися вимаганням. Крім того, продажі наркотиків обвалюються.

Читайте такожThe Guardian: Коронавірус - це не нищівна "хвиля", а пожежа"Перший карантин був нищівним для них", - сказав експерт, додавши, що мафіозні клани також використовують протести, щоб розпалити злість і загальну недовіру до держави.

"Їм вигідно створити атмосферу конфлікту між народом і державою. Вони хочуть показати, що держава не допомагає нікому. Таким чином мафія розширює свою мережу союзників. Якщо бос мафії платить за ваші покупки в супермаркеті, коли у вас немає грошей, він стає для вас покровителем. Ми ризикуємо повернутися в 30-40 роки, коли ватажків мафії вважали інстанцією, яка вирішує проблеми й суперечки", - сказав Анточі.

Експерт пояснив, що багато бізнесменів, які пережили перший карантин, тепер можуть розоритися, якщо не отримають допомогу. У мафії є нелегальні гроші, які їй потрібно відмити шляхом інвестування у законних підприємців. Якщо бізнес звернеться до мафії по позики, відсотки будуть настільки великими, що власникам доведеться віддати частку бандам.

"Держава повинна прийти на допомогу бізнесу і якомога швидше. Інакше це зробить мафія", - наголосив Анточі.

Ситуація з коронавірусом у Італії

  • Останнім часом в Італії поширення коронавірусу стало дуже інтенсивним. 19 жовтня в країні зафіксували рекордну кількість захворювань.
  • 9 жовтня в Італії вперше з березня зареєстрували понад 5 тисяч нових випадків захворювань на COVID-19 за добу.
  • Італія була першою країною в Європі, яка постраждала від коронавірусу. За кількістю смертей інфікованих вона знаходиться на другому місці серед європейських країн після Великої Британії.