У МОЗ Німеччини вказали на небезпечність російської вакцини  / REUTERS

Росія нещодавно заявила про схвалення першої у світі вакцини від коронавірусу. Але міністр охорони здоров'я Німеччини Єнс Шпан попередив, що російський препарат може бути шкідливим. Тому що він не пройшов необхідних масштабних клінічних випробувань.

"Проблема в тому, що ми мало знаємо про неї, тому що російські органи влади не дуже прозорі. (...) Ми знаємо, що там не було жодних клінічних випробувань із залученням тисяч добровольців. І дуже небезпечно і надто рано починати вакцинацію мільйонів, якщо не мільярдів людей", - цитує слова Шпана Politico.

Президент Росії Володимир Путін оголосив цього тижня, що розроблена російським Національним дослідним центром епідеміології й мікробіології імені М. Гамалії вакцина була схвалена для використання в його країні. На думку Шпана, Москва поставила швидкість вище безпеки.

Відео дня

"Зрештою, тут йдеться не про те, щоб бути першим, а про розробку ефективної, перевіреної, а отже й безпечної вакцини", - пояснив німецький міністр.

У середу міністр охорони здоров'я Франції Олів'є Веран теж обережно відреагував на амбітну заяву Путіна.

"Мені не треба довіряти цій російській вакцині", - сказав він, додавши, що Франція бере участь у європейських зусиллях з розробки вакцин, до яких залучені також найкращі лабораторії. 

Російський міністр охорони здоров'я Михайло Мурашко відкинув звинувачення в тому, що ванкцина не випробувана належним чином.

"Ця вакцина - це основа, вона добре вивчена й досліджена. Були проведені доклінічні тести, клінічні тести, після чого вона була зареєстрована. Вона пройшла найбезпечніший маршрут. (...) Іноземні колеги, які, вочевидь, відчувають певну конкуренцію, намагаються висловити певні точки зору, які, на нашу думку, абсолютно безпідставні", - сказав російський чиновник.

Читайте такожNew York Times: Росія сама не знає, чи працює її вакцина від коронавірусуМурашко пообіцяв, що перші щеплення будуть проведені впродовж найближчих двох тижнів. В Міністерстві охорони здоров'я Росії повідомили Politico, що вакцина пройде третій етап клінічних випробувань. Втім, у відомстві не сказали, коли це буде зроблено і чи це вплине на плани з використання вакцини.

Третій етап випробувань - фінальний і включає широкомасштабне дослідження із залученням тисяч добровольців. Зазвичай медичний препарат повинен успішно пройти через цей етап, перш ніж його зареєструють.

Що відомо про російську вакцину?