Литва просить розмістити американські війська в країні на постійній основі / фото REUTERS

Влада Литви на тлі загострення конфлікту навколо України має намір звернутися до адміністрації США з проханням розмістити своїх солдатів у країні на постійній основі.

Про це повідомляє DW.

"Звичайно, ми говоритимемо про це зі США, щоб переконатися, що солдати, які розміщені на ротаційній основі, залишаться в Литві назавжди", - заявив на пресконференції в середу, 9 лютого, литовський президент Гітанас Науседа.

Відео дня

За його словами, це стало б найкращим заходом для зміцнення безпеки і стримування, який НАТО могла б ухвалити не лише для Литви, а й для всього регіону.

З 2019 року США розміщують у Литві близько 500 солдатів, включаючи техніку. Бойові групи змінюють одна одну за ротацією.

Читайте такожПонад 50% європейців вірять, що НАТО і ЄС мають допомогти Україні у разі нападу Росії - опитування

Нагадаємо, раніше Румунія заявила про готовність прийняти на своїй території більше сил НАТО, ніж дислоковано на сьогодні.

24 січня Міністерство оборони США заявило про приведення близько 8,5 тис. американських військовослужбовців у стан підвищеної бойової готовності, очікуючи наказу про розгортання на східному фланзі НАТО у разі вторгнення Росії до України. Франція також запропонувала направити додаткові війська у разі потреби.