Валенса закликав не допустити нової агресії РФ / фото REUTERS

Колишній президент Польщі (1990-1995), нобелівський лауреат Лех Валенса розповів, як світ повинен реагувати на можливе вторгнення російських військ в Україну.

Про це йдеться в його інтерв'ю газеті Rzeczpospolita.

Політик визнав, що раніше поважав президента РФ Володимира Путіна, проте "цього разу він зайшов занадто далеко".

Відео дня

"Не можна відступати, адже кожна наступна його атака буде ще гіршою. Весь світ повинен мобілізуватися і запобігти нападу на Україну. Якщо Путін атакує Київ, має бути негайна реакція - атака на Москву. Ви повинні підготуватися, на кожен рух повинна бути реакція", - заявив він.

Читайте такожРизик російського вторгнення в Україну зростає-генсек НАТО

Валенса також додав, що "інтереси Німеччини і Франції з Росією" будуть знищені в разі нападу РФ на Україну. "Путін з тих, хто буде продовжувати це робити. Тому я більше не підтримуватиму Путіна", - сказав екс-президент Польщі.

Загроза вторгнення Росії

З листопада 2021 року Росія зосередила на кордонах з Україною понад 100 тисяч військових. Міжнародне співтовариство побоюється, що Кремль приверне армійців і техніку до повномасштабного наступу.

У зв'язку з новою загрозою російської агресії в Східній Європі США, Британія і ЄС працюють над інструментами стримування намірів Путіна, зокрема шляхом введення жорстких санкцій.

США і низка країн Європи погодилися передати українській армії військове озброєння для захисту суверенітету держави від ймовірного нового наступу Росії.