Олександр Лукашенко, стверджує ЦВК, знову здобув перемогу на президентських виборах в Білорусі  / REUTERS

Олександр Лукашенко, якого ЦВК назвала переможцем президентських виборів у Білорусі, прокоментував насильство з боку силовиків щодо протестувальників.

Слова Лукашенка цитує державне видання Белта.

Читайте такожКраїни ЄС "дали зелене світло" на введення санкцій проти Білорусі – журналіст

Відео дня

«Ми з вами знову повертаємося до питань справ навіть не в Білорусі, а Мінську. Не скажу, що катастрофа якась чи вже геть перенапружена ситуація, втім проблем вистачає, та й питань вистачає, які треба вирішити», – почав він.

Лукашенко згадав про «дійових осіб», які нібито беруть участь у протестах. Також він вважає, що серед громадян чимало мітингувальників «з кримінальним минулим, притому пристойним кримінальним минулим. Ну і наші – де діти, а де не зовсім діти».

Лукашенко сказав, що не може комусь пред’явити претензії.

«Єдине, попрошу і міністра, й інших: ми все ж таки слов’яни, якщо вже людина впала і лежить, її не треба бити. Тобто, має бути якесь гальмо», – відповів Лукашенко.

При цьому він стверджував, що протестувальники буцімто «заїжджають» на спецпризначенців зі спини із «ножами та заточками». ОМОН же, на думку Лукашенка, намагається цих людей захистити.

Протести в Білорусі й «перемога» Лукашенка:

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Проте вже ввечері на протести вийшли тисячі людей, коли ЦВК оприлюднила попередні результати голосування, згідно з якими перемагав Олександр Лукашенко.
  • Стихійні акції на вулицях Мінська та інших міст продовжуються й нині. Тепер на страйки вийшли працівники найбільших підприємств країни. У відповідь на мирні протести силовики жорстко затримували громадян, били й навіть вбивали. У МВС Білорусі невдовзі підтвердили, що дозволили спецпризначенцям стріляти з табельної зброї «на ураження».
  • На насильство з боку правоохоронних органів відреагувала низка європейських держав, декотрі ініціювали введення нових санкцій проти Білорусі та осіб, причетних до протизаконних наказів.
  • Водночас силовики вже почали звільнятися з органів й зробили з цього справжній флешмоб. Свою солідарність з мітингувальниками висловили й співробітники ОМОНу на акції 14 серпня.
  • 14 серпня стало відомо, що ЦВК офіційно підтвердила перемогу Лукашенка з 80% підтримки з боку виборців. Проте ні опозиція, ні громадяни з цим не погоджуються. Лідерка об’єднаної опозиції Світлана Тихановська вкотре закликала Лукашенка до мирних перемовин.
  • Білоруси анонсували найбільший марш свободи в історії країни 16 серпня.