Лукашенко виступив на мітингу в Мінську / REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко на провладному мітингу в Мінську прокоментував акції протесту і визначив основні положення своєї політики.

Читайте також"Хто піде на ці вибори? Бандити та урки": Лукашенко відмовився від нових виборів

Як повідомляє TUT.by, виступ він почав з розмови про події 30-річної давнини.

Відео дня

"Я пам'ятаю 1990-ті. Тут стояли люди - робітники - з каструлями і чайниками, просили їсти. Я все це бачив з того вікна. І тоді я поклявся допомогти вам і не допустити в долі білорусів майданів. Я не прихильник майданів. Я не прихильник мітингів. І це не моя вина, що мені довелося покликати вас на площу, - заявив Лукашенко.

«На мітингах і площах ми знищили те, що було нам дано Богом, - імперію, без якої не вирішувалось жодне питання. Отримали кривавий обрубок цієї імперії», - заявив він.

Лукашенко про НАТО

Надалі Лукашенко почав говорити про зовнішню загрозу. За його словами, країни НАТО хочуть встановити в Білорусі свій диктат.

«Хтось хоче нових виборів. За вікно подивіться: танки і літаки на зльоті в 15 хвилинах від наших кордонів. І це не даремно! Натівські війська гусеницями брязкають біля наших воріт. Йде нарощування військової потужності на західних кордонах нашої країни: Литва, Латвія, Польща. І на жаль, наша, рідна Україна і її керівництво, наказують провести нам нові вибори, - продовжив глава держави.

«Якщо тільки ми підемо на поводу у них, ми зірвемось в штопор і ніколи не стабілізуємо наш повітряний корабель. Ми загинемо як держава, як народ, як нація!», - висловив він.

«Нам пропонують нову владу. Нам пропонують солдатів НАТО. Чорношкірих, жовторотих і білявих! Нас хочуть одягнути в постоли і поганяти батогом! Невже ви цього не бачите?», - уклав Лукашенко.

Лукашенко про живий ланцюг

Лукашенко розкритикував ініціативу опозиції про створення «живого ланцюга» від Вільнюса до Києва.

"Нам запропонували "ланцуг", ланцюг, запропонували ті, - від Вільнюса до Києва. Ми туди поставимо більше 300 тисяч наших людей. Цей Ланцуг - санітарний кордон, який ми зруйнували в середині 90-х! І за що так ненавидять нас на Заході. Ми не маємо стати санітарною зоною між Сходом і Заходом! Ми не маємо стати відхожих місцем для Європи", - висловився він.

Лукашенко про перевибори

Нинішній президент Білорусі рішуче відкидає можливість перевиборів. На його переконання, без нього на Білорусь чекають занепад і злидні.

«Якщо хтось хоче віддати країну, навіть коли я буду мертвий, я не дозволю вам. Вибори відбулися. Не може бути понад 80% фальсифікацій. Хто буде проводити нові вибори? Хто на них піде? Бандити і урки! Підемо на вибори? А хто працювати буде?», - заявив він.

«Занапастите не Лукашенка - занапастите першого президента, це буде початок вашого кінця».

«Пам'ятайте, я звертаюся до них [до протестувальників], а ви простежите - щоб вони не розпалювали це багаття. Тому що на згарищах майбутнього ніколи не побудувати. Будете жебраками, будете ходити з простягнутою рукою і просити шматок хліба», - уклав він.

В кінці свого виступу Лукашенко заявив, що стоїть перед присутніми «на колінах», адже вони цього заслужили. При цьому, на коліна він так і не став.

Протести в Білорусі: що відбувається

  • Опозиція анонсувала на сьогодні проведення наймасштабнішого маршу свободи в історії країни. Захід в Мінську почнеться з проспекту Незалежності, учасники пройдуть центральними вулицями і площами. Марш відбудеться і в інших містах і населених пунктах країни.
  • Своєю чергою, влада влаштувала в центрі Мінська великий провладний мітинг. За повідомленнями очевидців, на акцію "добровільно-примусово" звозили бюджетників з усієї країни.
  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестувальників гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • У наступні дні по всій Білорусі також проходили мирні акції протесту. Силовики жорстоко розганяли і проводили масові затримання, б'ючи людей кийками, застосовуючи світлошумові гранати і гумові кулі. На сьогодні відомо про двох загиблих.
  • В ООН засудили насильство і порушення прав людини в Білорусі, ряд країн закликав Мінськ зупинити насильство.