Воллес зробивзаяву щодо наданої Україні зброї \ фото REUTERS

Ризик потрапляння наданої Україні західної зброї до Ірану існує, але така зброя не містить передових технологій, і тому великого занепокоєння цей факт не викликає.

Про це заявив міністр оборони Великобританії Бен Воллес в інтерв’ю Sky News.

Глава Міноборони Британії повідомив, що його відомство вивчає повідомлення про те, що Москва доставила британські та американські протитанкові та зенітні ракети до Ірану разом зі 140 млн євро в обмін на десятки безпілотників, призначених для використання проти України.

Відео дня

"Звичайно, ми не хочемо, щоб такі речі відбувалися. Але, по суті, це ризик, на який ми пішли, коли вирішили, що важливо допомогти Україні", – пояснив Воллес.

Він зауважив, що цей феномен має і зворотний ефект: Британія та її союзники по НАТО змогли навчитися на російській зброї, захопленій українцями.

"Росія втратила значну кількість своїх можливостей класу А - вони були захоплені сотнями і тисячами. Це дивовижна можливість для країн НАТО зрозуміти технології, які використовуються в російському обладнанні, і це дасть нам дуже важливу стратегічну перевагу в майбутньому", – підкреслив британський міністр.

Воллес пояснив, що протитанкові ракети NLAW, які Британія передала Україні та які могли опинитися в руках Ірану, є надзвичайно ефективним озброєнням, але не оснащеним технологіями наступного покоління.

"Це означатиме, що існуватимуть відмінності між тим, що розробляють іранці – якщо вони мають ядерну зброю, – і тим, що маємо ми, і те ж саме стосується американських Javelin... Тому я не особливо турбуюся. Але, звичайно, це був ризик, на який ми пішли з розрахунком", – зазначив він.

Співпраця РФ з Іраном

За даними Sky News, Росія перевезла до Ірану 140 млн євро готівкою та низку захоплених в Україні зразків британської та американської зброї в обмін на безпілотники, які використовує для ударів по українській інфраструктурі.

Зокрема, мова йде про британську протитанкову ракету NLAW, американську протитанкову ракету Javelin і зенітну ракету Stinger.

Вас також можуть зацікавити новини: