Навальному стало погано в літаку, на якому той летів із Томська до Москви  / фото УНІАН

У Кремлі вважають, що немає «жодного приводу» звинувачувати Росію в отруєнні опозиційного політика Олексія Навального отрутою родини «Новачок».

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Читайте такожСША вирішили покарати Росію за отруєного Навального

Відео дня

«Я б акуратно казав про звинувачення Російської держави (в отруєнні Навального). Все-таки звинувачень немає і немає жодних підстав для звинувачення Російської держави. Жодні звинувачення ми не схильні сприймати у зв'язку з цим», - сказав Пєсков.

Він наголосив, що Генпрокуратура направила запит про взаємну допомогу до Берліна, але відповіді поки що немає.

За словами Пєскова, Росії не було надано інформації про результати розслідування німецьких фахівців, які дали б змогу дійти висновку про отруєння Навального.

«До відправлення пацієнта до Берліна численні аналізи і дослідження не виявили будь-яких отруйних речовин», - сказав він.

Як заявив Пєсков, Москва зацікавлена ​​у встановленні причин події з «берлінським пацієнтом».

При цьому він додав, що слідчі органи проводять необхідні дії, і їм може допомогти інформація німецької сторони.

Навального отруїли: що наразі відомо

  • Навальному стало погано в літаку, на якому той летів із Томська до Москви. Через що повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що Олексія отруїли чимось, підмішаним в чай.
  • У ЗМІ повідомили, що Навального могли отруїти оксибутиратом натрію, який викликає галюцинації, неспокій, сплутаність свідомості й патологічне мислення. Навальний після отруєння знаходиться в комі у важкому стані. Його під'єднали до апарату ШВЛ.
  • 21 серпня у штабі Навального з посиланням на транспорту поліцію заявили про виявлення в організмі політика небезпечної речовини. Проте у лікарні Омська цю інформацію одразу ж заперечили.
  • Політика евакуювали з лікарні Омська 22 серпня. Нині він перебуває в німецькій клініці. 24 серпня у Німеччині підтвердили отруєння опозиціонера.

Що таке отрута "Новачок"

  • "Новачок" - це група фосфорорганічних отруйних речовин нервово-паралітичної дії. Радянський Союз вів його розробки в 1970-і й 1980-і роки. До групи "Новачок" належить більше сотні різних за структурою отруйних речовин.
  • Найнебезпечнішими з них вважаються "Новачок-5" і "Новачок-7". Вони в вісім разів перевершують по токсичності газ VX - найбільш отруйна з усіх штучно синтезованих людиною речовин.
  • "Новачок" вражає нервову систему, в результаті чого жертва отруєння не може дихати й відчуває дуже сильні болі.