Німеччина припинила поставки оборонної продукції в Казахстан \ фото REUTERS

На тлі триваючих протестів у Казахстані влада Німеччини ухвалила рішення припинити постачання продукції військового призначення в цю країну.

В даний час вже вжито заходів, щоб експорт таких товарів в Казахстан більше не проводився, повідомляє "Німецька хвиля".

У 2021 році в Німеччині було видано 25 ліцензій на постачання оборонної продукції в Казахстан на загальну суму близько 2,2 млн євро.

Відео дня

Читайте такожУ Казахстані затримали екс-голову Комітету нацбезпеки, звільненого на тлі протестівКазахстан не є одним з основних імпортерів німецької оборонної продукції, але в останні роки Німеччина постачала туди мисливські та спортивні гвинтівки, системи технічної розвідки, легкі вертольоти, а також супутникове і ракетне паливо для космодрому Байконур, випливає з доповіді Боннського Міжнародного центру конверсії (BICC), опублікованого в грудні 2021 року. Крім того, Казахстан закуповував німецькі пістолети. Зокрема, за даними BICC, німецька збройова фірма Sig Sauer поставила кілька сотень пістолетів для Служби безпеки першого президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва і спецпідрозділу по боротьбі з тероризмом "Аристан".

Протести в Казахстані

У Казахстані з 2 січня проходять акції протесту. Люди вийшли на вулиці міст через підвищення цін на скраплений газ. Пізніше громадяни почали вимагати відставки президента, уряду, введення демократичних змін.

Під час акцій правоохоронці застосовували силу до протестувальників, затримані сотні людей.

5 січня уряд Казахстану пішов у відставку. По всій країні був введений режим НС.

Найскладніша ситуація склалася в Алмати, де демонстранти захопили будівлі міської адміністрації, прокуратури, аеропорт. У ніч на 6 січня почалися грабежі, після чого президент Касим-Жомарт Токаєв оголосив про початок "антитерористичної операції" і попросив допомоги "в наведенні порядку" в ОДКБ.

Росія, Білорусь і Вірменія вже відправили своїх військових в Казахстан.

7 січня у зверненні до народу Токаєв заявив, що віддав наказ відкривати вогонь на ураження без попередження. Він зазначив, що мирні переговори з "озброєними і підготовленими бандитами" недоречні, тому їх потрібно знищувати.