Німці висловились за скорочення допомоги Україні / фото REUTERS

Громадяни Німеччини почали втрачати відчуття безпеки.

Про це повідомила голова Інституту вивчення громадської думки Рената Кехер, передає "Німецька хвиля". "Почуття безпеки у населення Німеччини сьогодні явно руйнується", - констатувала вона, представляючи результати опитування серед населення країни.

Дослідження на цю тему проводиться в Німеччині понад 10 років, але цього разу, на думку авторів, його результати виявилися особливо цікавими.

Відео дня

Якщо 2019 року частка учасників опитування, які відчували себе в Німеччині в безпеці, становила 73%, а 2021 року, "коли всі сиділи по домівках через пандемію", - навіть 82%, то сьогодні таку думку висловив лише 61% респондентів, зазначила Кехер.

Вона пояснила, що це пов'язано не тільки зі значним зростанням рівня злочинності за останні 2 роки, а й з конфліктами між різними ідеологічними групами.

У списку потенційних загроз для внутрішньої безпеки Німеччини першу сходинку посідають ісламістські угруповання. Вони викликають тривогу у 86% респондентів. Далі йдуть злочинні арабські сімейні клани (81%) і праві екстремісти (76%).

Окремо Кехер зупинилася на припливі в країну біженців. "Це найважливіша тема для населення... оскільки у нього немає впевненості, що ця проблема буде вирішена і ситуація буде під контролем", - пояснила вона.

Згідно результатів дослідження, дві третини населення Німеччини (65% загалом по країні, 62% на заході і 79% - на сході) не схвалюють діючу політику уряду щодо біженців.

Наразі близько половини населення Німеччини побоюється, що через біженців рівень злочинності зросте. У свіжому опитування близько третини заявили також, що стали почуватися менш безпечно у своєму місці проживання. Водночас у жителів східних федеральних земель і в людей із нижчими доходами зростання таких побоювань було особливо помітним.

Але у переліку проблем, що бентежать німців у сфері безпеки, біженці посідають лише четверте місце, після зростання цін (76%), війни в Україні (73%) і того, що ситуація в Європі стає менш передбачуваною (64%). 

При цьому війна РФ проти України займає першу сходинку в списку світових конфліктів, що викликають у німців побоювання. На неї вказали 85%  респондентів. 

РФ очолює і список країн, які на думку німців, загрожують миру. Таку думку висловили 75% респондентів, що нижче показників 2023 року.

Що стосується конкретно війни в Україні, то тут науковці виявили зміни очікувань німців щодо її результату. Лише 10% респондентів вважают, що Україна зможе перемогти. При цьому, близько третини німців висловили думку, що підтримку Києва треба скоротити. На сході країни цю думку висловили 46% населення, на заході - 28%.

Українські біженці в Німеччині

Парламент Німеччини ухвалив закон про спрощення процедури набуття громадянства іноземцями, що законно проживають в країні. Відповідно до нового закону, частина українських біженців зможуть претендувати на німецький паспорт вже з наступного року.

Вас також можуть зацікавити новини: