Макрон хоче "поставити на паузу" три війни / фото ua.depositphotos.com

Український дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Франції (2014–2020 рр.) Олег Шамшур оцінив, чи є шанси на реалізацію заклику президента Франції Макрона  про припинення вогню в Україні на час літніх Олімпійських ігор.

На його думку, "це красива заява, яка є продовженням традицій, а ще більше алюзія до тієї традиції, яка була ще в Стародавній Греції", коли під час олімпіад дійсно припинялися будь-які військові дії. "Я вважаю, це малореально",- зауважив Шамшур в ефірі телемарафону.

Він вважає, що про малоймовірність цього заклику свідчать три факти. "По-перше, я не думаю що Росія на це погодиться. Тому що вони вважають, що у них є стратегічна ініціатива і тому треба продовжувати, перти вперед",- акцентував Шамшур. 

Відео дня

Друге, полягає в тому, що Росія може використати це запрошення до припинення вогню, щоб сказати "ми не проти, давайте припинимо, але яструби в Києві цього не хочуть, всі претензії до них". "І це поширити не стільки на Заході, оскільки там ніхто в це не повірить. А поширити в країнах Глобального Півдня, там це цілком можуть сприйняти",- пояснив Шамшур.

Третє і головне, він не вважає, що припинення вогню потрібно зараз Україні.  "Оскільки ми розуміємо, що і це може бути використано Росією для перепочинку, перегрупування і нових сильних ударів щодо України. Тобто, сенсу, тим більше практичної можливості для реалізації або доцільності для нас в реалізації цього заклику я не вбачаю. Навіть, якщо це підтримає Китай. А вони можуть це підтримати. Виходячи з того, що намагаються грати в респектабельність і розуміючи, що це в кінцевому варіанті в інтересах Росії",- резюмував екс-посол України у Франції.

Перемир'я під час Олімпіади: що відомо

Як повідомляв УНІАН, президент Франції Еммануель Макрон сподівається домовитися про "олімпійське перемир’я" під час майбутніх літніх Олімпійських ігор, яке включатиме припинення вогню в Україні, Судані та на Близькому Сході.

У Кремлі вже заявили, що є "нюанси", які ускладнять процес розгляду подібних ініціатив. Речник Путіна додав, що офіційних кроків щодо перемир'я поки не було. 

Вас також можуть зацікавити новини: