Reuters

По всій Європі спалахують вежі зв'язку 5G. Щонайменше 16 таких були знищені вогнем лише в Нідерландах. Атаки проти обладнання, пов'язаного з 5G, стаються в Італії, Ірландії, Бельгії й на Кіпрі.

Велика Британія навіть випередила континент. Тут спалили 60 таких веж зв'язку, - пише Politico. Видання нагадує про відео, опубліковане в квітні, про підпал вночі у Бірмінгемі. Вежа зв'язку палала, мов велетенський олімпійський факел, який хтось встановив посеред британського міста.

Читайте такожThe Economist: Люди бояться технологій і боряться з прогресом, але це нормально

Відео дня

Пояснення своїх мотивів вандали черпають з болота абсурдних теорій про те, що 5G нібито якось поширює коронавірус або що радіація телефонічних веж ослаблює імунітет, роблячи нас всіх уразливими перед COVID-19. Одна з теорій стверджує, що ніякого коронавірусу нібито не існує взагалі. А хвороба - це вигадка для прикриття найгіршого впливу випромінювання 5G. У Великій Британії прихильники теорій змови навіть помітили вежу 5G на новій банкноті номіналом 20 фунтів стерлінгів і вирішили, що це якийсь таємничий код. Насправді та вежа - лише маяк у місті Маргейт, яке дуже любив художник Вільям Тернер, зображений на іншому боці купюри.

Представники органів охорони здоров'я до запаморочення наполягають, що технологія 5G ніяк не шкодить людям. Але це нікого не переконало. Атак на вежі й далі стає все більше. У Facebook один з членів групи проти 5G поширив відео вежі у вогні й написав: "Тож битва почалася".

Politico пише, що ця поведінка здається запозиченою просто з минулого і не лише через атавізм знищення найновішої технології людства за допомогою найстаршої. Сама поведінкова логіка теж дуже середньовічна. Хіба в добре освіченій Європі в розпал інформаційної ери хтось повинен вірити таким химерним теоріям й ти з коктейлями Молотова в руках палити вежі зв'язку?

Читайте такожCNN: Пандемія коронавірусу спричинила "епідемію" віщунів кінця світу

Історія пропонує гостру паралель. Починаючи з середини XVI століття, десятки тисяч чоловіків і жінок (але жінок найбільше) були вбиті через звинувачення у відьомстві. Такі страти були й раніше. Але приблизно в 1550 році вони стали більш масовими на тлі розквіту епохи Відродження з її раціональністю. Багатьох жертв тоді спалили. Як і у випадку з вежами 5G, спектакль знищення був не менш важливим, ніж саме знищення. В 1613 році, наприклад, щонайменше 40 людей у нідерландському місті Рурмонд були засуджені за те, що нібито наслали хвороби на врожаї, а також за смерті худоби й дітей. Їх визнали винними, а потім прив'язали до стовпів і спалили живцем. За кілька десятків кілометрів на північний захід від цього міста в лежить містечко Лісель, де в квітні спалили вежу мобільного зв'язку.

Politico зауважує, що можна також порівняти матеріальні умови тієї Європи минулого з сучасною, щоб виявити у них деякі спільні причини агресивних поривів населення. 16 століття теж було часами епідемій. Клімат змінювався. А через міні-льодовиковий період Європа зіштовхнулася з посухами й поганими врожаями. Чума нікуди не зникала. Потужний спалах хвороби стався в районі Рурмонда в 1613 році, якраз коли місцева влада почала проводити суди над відьмами.

Старий і стабільний порядок у суспільстві руйнувався. Католицька церква зіштовхнулася з викликами. Феодалізм занепадав. Повстання спалахували скрізь. 

"Величезний смуток і відчуття приреченості домінували на цих землях", - сказав вчений Роберт Андерсон.

Читайте такожForeign Policy: Коронавірус назавжди змінить життя в містах

Історичні порівняння завжди не дуже точні. Але тон тих часів дуже співзвучний з сучасністю. В обидва періоди турбулентності люди шукали когось, кого можна було звинувачувати у всіх бідах. Але вибір "цапів відбувайлів" - це керований процес, а не спонтанний. Він включає зловживання владою. На місцевому рівні в часи Відродження багаті намагалися випередити заколоти бідних, скеровуючи їхні страхи й лють проти вигаданих відьом. По всьому континенті католицькі й протестантські церкви змагалися за те, що сучасні економісти назвали б "часткою релігійного ринку". І клерики обох конфесій намагалися довести свою духовну перевагу, просуваючи полювання на відьом як християнську активність. В Німеччині, де конфлікт між церквами проходив найбільш запекло, щонайменше 25 тисяч людей були страчені за відьомство з 1500 до 1782 року.

Королі наймали мисливців на відьом, щоб захистити свою владу. Демонологи отримали офіційні посади й використовували їх для розширення своєї роботи. Один католицький клерик вдався до пропаганди: написав підручник про те, як визначити відьом і що з ними робити. Одна його порад говорила, що потрібно використовувати "сире дерево для повільного спалення особливо непокірних". Politico пише, що ось в цьому й криється справжнє відлуння тих часів: в інтересах, які рухають вперед нерозважливу недовіру до веж 5G.

Читайте такожDie Welt: Світу загрожує ядерна анархія, про яку попереджав Кеннеді

В рамках кампанії Москви з підриву західного суспільства ЗМІ Росії посилювали тривоги через 5G за допомогою шквалу фальшивих "фактів", називаючи технологію носієм "бездротового раку". Компанії, такі як Facebook і YouTube дозволяли диким планам організації підпалів тижнями поширюватися на своїх платформах. Звісно, іронія в такий ситуації кричуща. Адже плани зі знищення веж зв'язку підривають інфраструктуру не лише інформаційної ери, а й ери дезінформації.

Політики в Європі й США теж підгодовували тривоги своїх громадян. Вони демонізували китайську компанію Huawei, яка будує 5G, а також сам Китай як джерело коронавірусу. Через свою брехню й недбалість вони зробили великий внесок у формування поляризованого, сповненого підозр і дезінформації моменту.

Історик Стюарт Кларк, який пише про переслідування відьом, називає їх продуктом "ери когнітивного екстремізму", під час якої будь-яка протилежна думка швидко позначалася як чвари диявола. Достатньо прибрати з опису релігію, і він буде цілком відповідати сучасності. Палії, які знищують вежі 5G, доводять важливу й небезпечну політичну правду. Якщо витратити досить зусиль, щоб налаштувати одних людей проти інших, можна буде зібрати натовп з вилами й факелами у будь-якому місці і будь-коли.