Турецька армія утримувала Варошу в ізоляції з 1974 року \ фото REUTERS

Північний Кіпр відкрив прибережну частину курорту, яка лишалася покинутою з 1974 року, коли Туреччина вторглася на острів – крок, який підтримала Анкара, але засудили греки-кіпріоти.

Читайте такожКілька країн ЄС погрожують Туреччині новими санкціямиПро це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters. Люди в масках вийшли на узбережжя після того як поліція пропустила їх через контрольно-пропускний пункт біля пляжу Вароша, покинутого передмістя міста Фамагуста на сході розділеного середземноморського острова.

Цей крок може зашкодити зусиллям з відновлення переговорів з врегулювання на острові і спровокувати новий скандал Туреччини з членами ЄС Кіпром і Грецією через морські права в Східному Середземномор'ї, який пішов на спад після того, як Анкара і Афіни погодилися відновити переговори.

Відео дня
Люди в масках вийшли на узбережжя \ фото REUTERS

Ерсін Татар, прем'єр-міністр Північного Кіпру, який визнаний тільки Туреччиною, оприлюднив цей крок в Анкарі разом з турецьким президентом Реджепом Таїпом Ердоганом, який сказав, що сподівається, що весь район буде відкритий.

У ЄС раніше засудили плани з відкриття пляжу \ фото REUTERS

Греція закликала Туреччину відмовитися від відкриття пляжу, попередивши, що Афіни і Нікосія готові винести це питання на обговорення європейських лідерів наступного тижня, заявив офіційний представник уряду Греції.

Міжнародно визнаний уряд Кіпру, близького союзника Греції, вже засудив цей крок і заявив, що звернеться до Ради Безпеки ООН. У ЄС раніше засудили плани з відкриття пляжу.

Греція закликала Туреччину відмовитися від відкриття пляжу \ фото REUTERS

Турецька армія утримувала Варошу в ізоляції з тих пір, як втекли її жителі-кіпріоти-греки, коли Туреччина вторглася на Північний Кіпр в 1974 році у відповідь на організований Афінами переворот, який намагався об'єднати острів з Грецією.

Новини по темі