Заяву на Лукашенка подали до Гаазького суду / фото REUTERS

Польський адвокат Томаш Віліньський подав заяву до Міжнародного кримінального суду в Гаазі на білоруського диктатора, який називає себе президентом, Олександра Лукашенка та його спільників.

Про це повідомив у своєму Телеграм-каналі білоруський опозиціонер Павло Латушко.

Зазначається, що ще наприкінці грудня Віліньський подав заяву до Національної прокуратури Польщі. У ній він звинуватив Лукашенка і його режим в геноциді й злочинах проти людяності. Аналогічну заяву згодом було подано й до суду в Гаазі.

Відео дня

"Заява містить 160 сторінок правового обґрунтування та 40 000 сторінок документів у додатку. Заява подана від імені великої кількості громадян Білорусі, в тому числі від імені Павла Латушка", - повідомили в "Народному антикризовому управлінні", головою якого є Латушко.

Читайте такожЛукашенко розповів, коли піде на спочинок: "Які вибори? Я візьму кулемет"

Прокурора МКС закликали почати розслідування. Підозрюваними в заяві, крім Лукашенка, вказані білоруські силовики та представники органів влади.

Вибори і протести в Білорусі: що було раніше

  • 9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримували учасників мітингів і застосовували до них силу, відкривали політично вмотивовані справи проти опозиціонерів.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, зокрема з Польщі, Литви, України та США.
  • В Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили ввести санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня того ж року в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка. Він неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі нібито розхитують ззовні, зокрема з Польщі, Литви, України та США.
  • Сам Лукашенко і його соратники зараз перебувають під міжнародними санкціями.