В Албанії оголосили імпічмент президенту \ фото REUTERS

Депутати парламенту Албанії проголосували за імпічмент президенту країни Іліру Меті за порушення Конституції перед виборами. Таке рішення депутати ухвалили під час позачергового голосування.

Голосування відбулося після звіту тимчасової слідчої комісії, яка дійшла висновку, що Мета порушив 16 статей Конституції напередодні виборів в Албанії 25 квітня.

Його звинуватили в тому, що він не виконав свого обов'язку гарантувати національну єдність і підтримав опозицію на недавніх виборах.

Відео дня

У звіті комісії рекомендується усунути президента з посади на рік раніше закінчення терміну його президентства.

Читайте такожГлава Європарламенту підтримав вступ балканських країн до ЄСПісля виборів майже 50 депутатів від правлячої Соціалістичної партії, яка в підсумку отримала 74 з 140 місць в парламенті, закликали Слідчий комітет вирішити, чи порушив Мета Конституцію.

Для імпічменту була потрібна більшість голосів у парламенті у дві третини. З 74 місцями соціалісти не могли набрати 94 голосів, необхідних для виконання цієї вимоги.

Тепер, коли законодавці проголосували за імпічмент Мети, Конституційний суд Албанії повинен буде дати остаточне схвалення протягом наступних трьох місяців, передає 112ua.tv з посиланням на Euronews.

Посада президента в Албанії носить в основному церемоніальний характер, але глава держави має владу над судовою системою і збройними силами. І хоча ці повноваження вважаються аполітичними, Мета відкрито критикував керівництво прем'єр-міністра Еді Рами, в тому числі за його реакцію на пандемію коронавірусу.

Вас також можуть зацікавити новини