Стало відомо про катування затриманих у Білорусі / REUTERS

На офіційному Telegram-каналі білоруської газети «Наша Ніва» опублікували аудіозапис зі стогонами і криками людей, яких били в ізоляторі на вулиці Окрестина в Мінську.

Читайте такожпопали під роздачу: глава МВС Беларуси вібачівся за "травми Випадкове людей"

Як повідомляє TUT.by, факт побиття затриманих в ізоляторі підтверджують і люди, які вийшли звідти з тілесними ушкодженнями.

Аудіозапис триває трохи більше двох хвилин. На ньому можна чути, як якісь чоловіки кричать від болю. За криками слідують звуки ударів. Імовірно, волонтер зміг записати стогони людей навіть за межами ізолятора, на вулиці.

Кричать і ті, хто катує затриманих, часом їх слова можна розібрати.

Журналісти поговорили з двома учасниками акцій протесту, затриманими з 10 по 12 серпня. Вони підтвердили - людей в ізоляторі жорстоко били.

«Я дорослий чоловік, але я кричав ... Я так думаю, б'ють по ночах, щоб не було свідків. Лютував саме ОМОН, співробітники самого ізолятора вели себе більш-менш нормально. Нас виганяли у внутрішній дворик люди в чорному, ставили на коліна, це їх взагалі улюблена розвага, і били гумовими кийками по ногах, спині, потім змушували присідати», - розповів учасник протестів Михайло.

Аудіозапис не рекомендується слухати дітям і людям зі слабкою психікою

Жінка на ім'я Наталя, яка лежить в лікарні поруч з ізолятором, також розповіла журналістам про нелюдські крики.

«Увечері, коли звідси розганяють батьків, десь з години ночі відчуття, що тут Середньовіччя. Люди - чоловіки, кричать так, що ми не те що не можемо спати, це неможливо слухати. Це кошмар якийсь», - зазначила вона.

За її словами, крики тривають близько двох-трьох годин.

«Це крик нескінченний, люди кричать нелюдським криком ... Я жінка, але навіть чоловіки спати не можуть, це неможливо винести ... Я таке бачила тільки в фільмах про Афганістан. Як цьому запобігти?», - виговоритися жінка.

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів. Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, в СІЗО. Згодом стало відомо, що вона поїхала в Литву.
  • 11 і 12 серпня по всій Білорусі проходили мирні акції протесту. Силовики жорстоко розганяли їх і проводили масові затримання, б'ючи людей кийками, застосовуючи світлошумові гранати і гумові кулі. На сьогодні відомо про щонайменше двох загиблих.
  • В ООН засудили насильство і порушення прав людини в Білорусі, низка країн закликала Мінськ зупинити насильство.