Володимир Путін / REUTERS

Російський опозиціонер Леонід Гозман вимагає від Слідчого комітету Росії порушити справу «за фактом готування до вбивства» проти президента РФ Володимира Путіна за парад та голосування в розпал епідемії коронавірусу.

Як повідомив УНІАН сам Гозман, відповідну заяву зареєстровано Слідчим комітетом РФ.

«За розпорядженням Путіна 24 червня в Москві та низці інших міст Росії має бути проведений військовий парад в ознаменування 75-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Із 25 червня до 1 липня має бути проведено голосування, покликане виявити ставлення громадян РФ до вже прийнятих Федеральними Зборами РФ і підписаних президентом поправок до Конституції Російської Федерації. Дати проведення цих заходів було озвучено в момент піку епідемії коронавірусу», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожУ Росії ізолювали ветеранів, які сидітимуть біля Путіна на параді - Bloomberg

Гозман звертає увагу Слідчого комітету, що парад і голосування під час епідемії не є заходами, безпосередньо необхідними для захисту інтересів громадян та безпеки країни. Під час голосування та параду неминучі зараження, а з урахуванням високої летальності вірусу частина заражених помре, вважає він.

«Сам президент, очевидно, розуміє, що загроза зберігається, й продовжує, за єдиним винятком церемонії 12 червня, працювати віддалено. Таким чином, вважаю, що за вказівкою Путіна проводиться приготування до вбивства. З огляду на викладене, прошу порушити проти громадянина РФ кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 30 та пунктом «а» частини 2 статті 105 КК РФ за фактом готування до вбивства шляхом примусу до участі у військовому параді та голосування в період пандемії смертельного захворювання» , - йдеться в заяві.

Як повідомляв УНІАН, президент Росії Володимир Путін призначив на 1 липня голосування щодо змін до Конституції РФ. Зміни передбачають, що Путін зможе балотуватися ще на два президентські терміни після 2024 року.