Експерт пояснив, чому Росії потрібна дестабілізація ситуації в Молдові / фото REUTERS

Політолог Володимир Фесенко вважає, що російський диктатор Володимир Путін хоче дестабілізувати ситуацію в Молдові, щоб спровокувати новий конфлікт по сусідству з Україною і розосередити допомогу західних партнерів. Він зазначив, що Москва не цурається активно використовувати елементи гібридної війни.

"Чому Молдова обрана? Ну, тому що вони б хотіли, і думаю, такі плани є, теж провести гібридні спецоперації проти країн Балтії. Але зараз країни Балтії закрили кордон із Росією. Це був, на мій погляд, абсолютно обґрунтований крок якраз у зв’язку з ризиками гібридних методів Росії. Крім того, там посилено зараз військові підрозділи НАТО. Ну і, думаю, Захід уже послав сигнали: будь-яка спроба організації якихось диверсій військових дій проти країн Балтії розглядатиметься як напад на блок НАТО", – пояснив Фесенко в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Політолог нагадав, що Молдова не є членом НАТО. Крім того, там існують доволі потужні проросійські сили, ризики несе і Придністровʼя. Через це Молдова є дуже зручним обʼєктом для дестабілізації ситуації в тилу України.

Відео дня

"Знаєте, вибачте за таку аналогію, але створити геморой для нас, щоб частина сил України відгукувалася не тільки на військові дії на Донбасі, на півдні України, на прикриття північного флангу на кордоні з Білоруссю, а щоб ще змушені були відволікатися на ситуацію з Молдовою. Це ще зона напруги біля кордонів Європейського Союзу і НАТО, біля Румунії. Тому я думаю, що це для того, щоб розосередити увагу і Європейського Союзу, НАТО, України, відвернути частину сил на те, щоб якимось чином врегулювати ситуацію в Молдові. Але це стиль Кремля – розпалювати пожежу там, де це можна", – продовжив експерт.

Водночас Фесенко не виключає потенційної небезпеки створення нового фронту внаслідок дестабілізації ситуації в Молдові. І це "для нас дуже небезпечно". 

"І дуже показово, що саме наша військова розвідка отримала ці плани, попередила про них керівництво Молдови, для того, щоб воно могло відреагувати профілактично. І я думаю, що зараз і з нашою допомогою, і за допомогою європейських колег, за допомогою Румунії, я думаю, що влада Молдови докладає зусиль для того, щоб нейтралізувати ризики таких дій з боку Росії", – резюмував політолог.

Ситуація в Молдові

9 лютого президент України Володимир Зеленський заявив, що українська розвідка здобула план Кремля щодо захоплення влади в Молдові. Ця інформація негайно була передана президенту Молдови Майї Санду.

Пізніше Санду офіційно підтвердила такі наміри РФ. Вона зазначила, що для організації перевороту в Молдові Москва може використовувати протести "опозиції", залучаючи до них людей з військовою підготовкою, а також громадян РФ, Білорусі, балканських країн.

14 лютого в Молдові на декілька годин перекрили повітряний простір. В Управлінні цивільної авіації Молдови (ААС) заявили, що держава закрила свій авіапростір через невідомий літальний апарат, який зафіксували в небі країни. 

Влада Молдови не може визначити тип об'єкта, через який довелося закрити повітряний простір країни. Імовірно, це міг бути російський дрон або апарат для збору даних.

Вас також можуть зацікавити новини: