ЗСУ отримає більше зброї / фото t.me/V_Zelenskiy_official

На найближчому саміті НАТО у Вільнюсі Україна стане партнером Альянсу.

Такий прогноз зробив журналіст і соціолог Ігор Яковенко, пояснивши, що має на увазі під собою цей статус, і які привілеї він дасть.

"Я думаю, що голосування про прийом до НАТО України не буде, це більш-менш очевидно, чекати цього недоцільно. Швидше за все, буде або ухвалено, або підготовлено до ухвалення рішення про присвоєння Україні статусу партнера НАТО, якому по суті справи все дається, як члену НАТО, крім п'ятої статті. Американці та інші члени-країни НАТО, як і раніше, не хочуть вмирати за Україну особисто, посилати своїх громадян на смерть для захисту України. Цього не буде, але все інше буде. Тобто НАТО встає на захист України всією своєю міццю", - сказав він.

Говорячи про можливі привілеї для України після такого рішення, Яковенко заявив про передачу ЗСУ значно більших масштабів зброї, а також про розширення номенклатури озброєнь (F-16 і далекобійні ракети), і підвів до усвідомлення партнерами необхідності перенесення війни на територію Росії:

"Неможливо вести війну, не переносячи її на територію Росії. Я думаю, що це правильно, логічно, інакше війну не закінчити. Зрозуміло, що повинна бути створена буферна зона. Війна не припиниться до тих пір, поки не буде знищений путінський режим... Воля країн членів НАТО на те, що Україна має повне право завдавати ударів по території країни-агресора, мені здається, вже зараз висловлюється цілим рядом західних політиків, але поки обережно".

Україна в НАТО - актуальні новини

Нагадаємо, заступник голови Офісу президента Ігор Жовква заявляв, що зараз в України є формальна підтримка членства в НАТО вже від 20 країн-членів Альянсу.

Заявив заступник міністра оборони Володимир Гаврилов зазначав, що Україна на Вільнюському саміті отримає алгоритм вступу до НАТО.