Протести у Білорусі спалахнули 9 серпня /  Фото: REUTERS

Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь введе санкції проти країн Балтії у відповідь та економічні обмеження з їхнього боку.

Про це він повідомив під час візиту Барановичів, цитує Белта.

Читайте такожУ Білорусі силовики заблокували виш зі студентами (фото, відео)

Відео дня

Лукашенко впевнений, що сильніші країни знають, що з Білоруссю «не варто задиратися, бо вона може перекрити кордон під Брестом і Гродно, і німецькі вантажі не зможуть так легко потрапити на Схід».

Тому, переконаний білоруський глава, «слабшим країнам Балтії була дана вказівка виступити проти Білорусі».

«Їм дали команду «фас», вони й гавкнули з-під паркану. Я так оцінюю», – заявив Лукашенко.

Також він стверджує, що реформи в цих країнах після розпаду СРСР стали причиною різкого скорочення населення.

«Тому хай вони акуратніше накатують на Лукашенка і Білорусь, бо отримають від свого ж народу так у зуби, що цих зубів не залишиться», – різко виступив Лукашенко.

При цьому він підтвердив, що країні «трішки буде невигідно» переорієнтувати свої вантажі з балтійських портів на Росію у рамках санкції проти країн Балтії, проте «ми завжди можемо домовитися з росіянами по тарифах, і вони від обсягів перевалки вантажів все одно отримають вигоду».

Раніше МЗС Литви пропонувало ввести національні санкції щодо більш ніж сотні білоруських чиновників, а також щодо президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Білоруський глава заявив про дзеркальну відповідь: переорієнтацію своїх вантажів з балтійських портів.

Своєю чергою у Литві зауважили, що таке рішення Лукашенка дорого обійдеться самій же Білорусі.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. У перші дні протестів було затримано тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати «в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз».
  • 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли згоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.
  • Глава українського МЗС Микола Кулеба заявив, що Україна не має наміру втручатися у внутрішні справи Білорусі, але готова сприяти врегулюванню ситуації в цій країні. При цьому Київ призупиняє всі офіційні контакти до стабілізації ситуації в країні.