У Швейцарії провели референдум / фото REUTERS

Швейцарці на сьогоднішньому референдумі підтримали закон, згідно з яким у країні діють COVID-сертифікати.

Як повідомляє Deutsche Welle відповідно до прогнозів компанії GF Bern, що проводила опитування на виході з дільниць, "за" проголосували 63% жителів країни.

Закон, який виносився на референдум, є правовою основою для функціонування в країні сертифікату з QR-кодом, котрий свідчить про те, що людина щепилася від коронавірусу, має негативний тест або одужала від COVID-19. З вересня він потрібен для доступу до ресторанів, різних закладів та заходів.

Відео дня

Противники COVID-сертифікатів у Швейцарії стверджують, що закон є дискримінаційним, а у країні через нього створена система "апартеїду".

Читайте такожШвейцарія посилила правила в'їзду з Південної Африки та низки країн через новий варіант коронавірусуУ день референдуму поліція посилила охорону резиденцій уряду та парламенту у Берні через погрози, які висловлювались противниками COVID-cертифікатів та вакцинації. Під час кампанії, яка передувала референдуму, у країні відбувалися протести, деякі з яких завершувались зіткненнями з поліцією. Правоохоронці використовували тоді гумові кулі та сльозогінний газ, щоб стримувати натовп.

Оглядачі припускають, що результати референдуму можуть ще більше посилити напругу в суспільстві і спричинити жорстоку реакції сторони, яка програла.

Референдум про COVID-сертифікати у Швейцарії

28 листопада у Швейцарії проходить референдум про правові основи ковід-сертифікатів.

В умовах зростаючої політичної напруженості учасникам плебісциту запропоновано висловити ставлення до вже введених санітарних перепусток з QR-кодами, які видають на основі "правила 3g" - скорочення від genesen, geimpft, getestet ("перехворів", "щеплений", "протестований").

Такі перепустки необхідні, зокрема, для відвідування великих культурних заходів і ресторанів.