Зеленський побував у Білому домі. І, схоже, цей снаряд влучив у саме серце російської пропаганди.

Якщо вірити російському телевізору, Україна - це якась дурниця на прикордонних територіях імперії, яку випадково, через помилку російських папєрєдніков, окреслили окремими кордонами. Якщо так, то незрозуміло, чого ж вони тоді з ранку до вечора триндять, і кричать, і гнівно плюються - яка марна була ця зустріч, і який Зеленський був там такий-сякий, і що ніяких не дали гарантій, нічого не домоглися?.. І який цей Байден - що з ним розмовляти, з невдахою, який вважав за краще відвезти своїх людей з безнадійного Афганістану, наплювавши на техніку... Хоча друзі росіян, таліби - скаржаться і кричать "все пропало": мовляв, все що залишили американські військові - виведено з ладу.

На тлі афганського скандалу зустріч Байдена з Зеленським виглядає як перший крок нової політики США

І правда: Росія, на відміну від США, так не вчинила б, тому що в Росії, що? - втрати засекречені! Коротше, ви зрозуміли: хороші чоботи, американські – потрібно брати.

Афганістан - все. З відходом американської армії ця країна йде з перших шпальт газет. Там, де немає присутності великої держави – там нікому не цікаво.

На тлі афганського скандалу зустріч Байдена з Зеленським виглядає як перший крок нової політики США. "Епоха перебудови інших країн закінчилася", і почалася епоха стримування Китаю і Росії.

Американці абсолютно справедливо вимагають від нас виконання певних умов

Україна підписала найгрунтовніший за всю новітню історію документ про стратегічну співпрацю з США. Оборона, безпека, енергетика.

У питанні НАТО дива не сталося - ніхто не побудує завтра по військовій базі з американськими морпіхами в Генічеську та Маріуполі та не прожене російську армію з наших територій. Доведеться робити все самим.

Американці абсолютно справедливо вимагають від нас виконання певних умов, зокрема судової реформи, і абсолютно обґрунтовано не довіряють нашим судам. Українці їм теж не довіряють. Збіг? Як заведено говорити в Росії, - не думаю. Пора вже залишити наше улюблене "якщо шо, то кум порішає" для жартів за столом, а не для великої політики. Один кум у нас вже є - сидить он, під домашнім арештом, сумує за російською мовою.

Для Кремля Україна - той самий священний Грааль, через який Путін веде хрестові походи, змітаючи все на шляху

Так, мені здається, це нормально, коли міжнародні інститути вимагають контролю в країнах з високим рівнем корупції в обмін на вступ до Євросоюзу і НАТО. Бачте, коли у вас є гроші, вам не все одно, куди їх витрачати.

А ось в Кремлі цим всім дуже незадоволені. Яке НАТО?! - кажуть вони. На Донбасі - "громадянська війна", а російський гімн на лінійці 1-го вересня, зарплата в рублях і військова форма російської армії – це все гуманітарна допомога, з БУКом приїхала в причепі. Для Кремля Україна - той самий священний Грааль, через який Путін веде хрестові походи, змітаючи все на шляху. І ймовірно, російські військові будуть доводити "громадянську війну" з ще більшим завзяттям. Російський світ повинен накрити собою все, куди дотягнеться. Але це - аж ніяк не Пушкін і Достоєвський, це – мракобісся, злидні і смерть.

У 2013-му році з Донецька можна було полетіти практично в будь-яку точку світу, практично в будь-який час. Заплатити карткою або готівкою, знявши їх в банкоматі, а тепер найбільша радість - це тимчасове скасування комендантської години.

Такий він, "русский мир".

РФ вважає себе недоторканною, і відкидає рішення міжнародних організацій

А знаєте, що цікаво? Скільки б не танцювала Маша Захарова, скільки б не роздавав Путін по 15 тисяч, а Петро Толстой не обіцяв Росію для росіян - в 2020-му році росіяни подали найбільше число заявок на "ворожу" американську Грін-кард за 10 років. Майже 600 тисяч! 600 тисяч потенційних іноагентів, незадоволених вставанням матері-Росії з колін! Хочеться сказати: "всіх не перевішаєте", але, вони - перевішають…

При цьому, всередині самої Росії отримати американську візу тепер не можна - пошуки шпигунів, знаєте, мають свої наслідки. 

РФ вважає себе недоторканною, і відкидає рішення міжнародних організацій, в тому числі, ЄСПЛ. Міжнародне право, як ми знаємо, теж відкидає. Тепер - "за законом" - це в російській Конституції тепер записано.

У відносинах з США ми повинні показати, що Україна не Афганістан

Якщо Росія оголошує НАТО загрозою, депутати Держдуми аплодують, а якщо Україна хоче захистити себе від країни, яка вже окупувала частину її території, то у російських "обранців" обличчя перекошуються.

Так що нам і далі треба вести переговори по всіх фронтах - з США, з Європою, з НАТО, з Китаєм та іншими країнами. Нехай навіть голос царя Дмитро Пєсков вважає це "дружбою проти Росії", головне, щоб це була дружба за Україну. Завжди, скрізь і з усіма - тільки за Україну.

А у відносинах з США ми повинні показати, що Україна не Афганістан - наші "таліби" з російськими паспортами не вийдуть за межі лінії фронту і ніколи не візьмуть Київ - ні з боєм, ні без бою.

Роман Цимбалюк, шеф-кореспондент УНІАН у Москві