Афганці масово залишають Кабул \ фото REUTERS

У США почалося розслідування після виявлення людських останків у відсіку для шасі літака Boeing C-17, який 16 серпня вилетів з Кабулу й приземлився на авіабазі у Катарі.

Про це йдеться в повідомленні американських військово-повітряних сил (ВПС).

Нагадаємо, перед цим у ЗМІ з'явилися відео з Афганістану, на яких видно, що люди намагалися вчепитися за обтічники шасі перед зльотом. Крім того, були зафіксовані кадри падіння з літака, що злетів, імовірно, двох осіб.

Читайте такожВ Афганістані таліби забили на смерть багатодітну матір прямо на очах її дітей

Як повідомила Енн Стефанек, представник ВПС США, в ніші шасі військово-транспортного літака С-17, який приземлився на авіабазі Аль-Удейд в Катарі, дійсно були виявлені людські останки.

За словами Стефанек, в даний момент ведеться ретельне розслідування спільно з міжнародними партнерами ВВС США.

За наявною інформацією, військово-транспортний літак C-17 Globemaster III прибув 15 серпня в кабульського аеропорту імені Хаміда Карзая з обладнанням, яке було потрібне для евакуації американських і афганських громадян з Афганістану. Перш ніж екіпаж встиг вивантажити обладнання, літак оточили сотні афганців, які вибігли з порушенням правил безпеки на льотне поле.

В результаті "ситуації з безпекою навколо літака, яка швидко погіршуваласья, екіпаж C-17 вирішив якомога швидше покинути летовище", говориться в заяві Стефанек. Після приземлення в Катарі в ніші шасі були виявлені людські останки. Зараз літак знятий з польотів для проведення більш ретельного огляду, передає Голос Америки.

Представник ВПС США підкреслила, що американські військові будуть намагатися запобігти повторенню подібних ситуацій, оскільки евакуація цивільного населення з Афганістану ще триває.

17 серпня стало відомо, що у шасі американського військово-транспортного літака С-17, який вилетів з Кабула, виявили останки афганця. Видання Politico припустило, що чоловік прив'язав себе до шасі літака. При цьому в мережі активно поширювалося відео, яке, імовірно, було зроблено на борту С-17 одним з пасажирів. На записі видно тінь від людських ніг за бортом, які тремтять на вітрі.

Увага! Відео не рекомендується до перегляду вразливим людям, вагітним і неповнолітнім!

Ситуація в аеропорту Кабула

Khaama Press повідомляло, що три людини загинули, впавши з великої висоти, коли Boeing C-17 піднявся в повітря. У тисняві в аеропорту Кабула загинули не менше семи осіб. Деякі були застрелені американськими військовими. За даними афганського агентства, там знаходилися тисячі афганців, які хотіли покинути країну після захоплення Кабула рухом "Талібан".