Зустріч президентів відбудеться 16 червня в Женеві / фото REUTERS

На зустрічі президентів Джо Байдена і Володимира Путіна буде обговорюватися примусова посадка літака в Мінську, хакерські атаки на відомства США та безпека у сфері озброєнь.

Про це повідомляється на сайті Білого дому.

Представник адміністрації розповів журналістам, що президенти можуть обговорити повернення послів в США і Росію. Також Байден підніме тему безпеки кіберпростору.

Відео дня

"Президент ясно дасть зрозуміти, що якщо ми побачимо значні види кіберактивності, як це було з SolarWinds, він відреагує так само як і з SolarWinds, - сказав представник.

Читайте такожСтало відомо, скільки триватиме зустріч Байдена та ПутінаВін зазначив, що реакція на SolarWinds показала, що подібного Сполучені Штати не потерплять.

Також президенти обговорять безпеку у сфері озброєнь і контроль над ними.

"До 2026 року закінчується термін дії нового СНО. І велика частина питання, на яке вони спробують відповісти в ході цих переговорів, полягає в тому, що буде після нього", - зазначив він.

Також на зустрічі повинні обговорити примусову посадку літака Ryanair в Мінську.

"Байден вже публічно заявив, що розглядає це як кричущий акт повітряного піратства, повністю несумісного з міжнародними нормами і верховенством закону", - сказав представник. 

За його словами, в Білому домі хочуть визначити області національних інтересів Америки, в яких дії Росії, що йдуть всупереч з ними, будуть зустрінуті відповіддю.

Зустріч Байдена і Путіна

6 червня Байден розповів про свою позицію на майбутній зустрічі з Путіним. Американський президент зазначив, що друзі, партнери і союзники США дивляться на світ під тим же кутом зору, що і Сполучені Штати.

Він запевнив, що США рішуче захищатимуть демократичні цінності та власні національні інтереси.

Байден також зазначив, що США не хочуть конфлікту з РФ, а хочуть стабільних і передбачуваних відносин, хочуть працювати з Росією в питаннях стратегічної стабільності і контролю над озброєннями.

Заступник генерального секретаря НАТО Мірче Джоане очікує, що президент Байден під час зустрічі з Путіним поставить питання про агресивні дії Росії в світі, контроль за стратегічними озброєннями і тему кліматичних змін.

Водночас президент США Джо Байден заявив, що російська агресія на Донбасі не є перешкодою для України на шляху до вступу в НАТО.