Угорщина зіткнеться з наслідками, якщо Путін наважиться на зустріч з Орбаном - експерт / фото УНІАН

Уряд Угорщини зіткнеться з низкою наслідків, якщо прем'єр-міністр держави Віктор Орбан наважиться запросити російського лідера Володимира Путіна, попри ордер на арешт з боку Міжнародного кримінального суду Гааги.

Подробиці щодо можливих механізмів, які ЄС може застосувати у разі порушення зобов'язань країн Римського статуту (на які розповсюджуються рішення МКС) розповіла глава "Центру громадянських свобод" Олександра Матвійчук для "Радіо Свобода". 

Вона зазначила, що заява Угорщини з приводу ігнорування рішення МКС щодо Путіна - це не більше, ніж політична теза, яка не має нічого спільного з міжнародним правом. 

Відео дня

"Угорщина, як і будь-яка країна, яка ратифікувала Римський статут, має міжнародні зобов’язання. Власне, це заява нинішнього керівництва. Я дуже сподіваюся, що воно змінить свою думку", - зазначила Матвійчук. 

Також вона натякнула, що у разі порушення рішення МКС, від дій Орбана, перш за все, постраждає Угорщина. Оскільки країни, які ігнорують свої права та обов'язки перед партнерами, навряд чи зможуть оминути їх зворотню відповідь. 

"Країни, які демонструють якусь невідповідність своїм міжнародним зобов’язанням, потрапляють під санкції, потрапляють під інші негативні наслідки, у тому числі на дипломатичному рівні", - зазначила вона.

У цьомку контексті Матвійчук також згадала про заяву Південно-Африканської Республіки, яка не висловила готовності затримати Путіна, з урахуванням саміту BRICS, який має відбутися у серпні. 

"Те, що певні країни проводять політичні консультації з Росією, більше каже про їхнє ставлення до демократії, до інструментів права і, напевне, про певну залежність від Росії", - констатувала глава "Центру громадянських свобод". 

Заява уряду Угорщини щодо зустрічі з Путіним

Нагадаємо, що міністр кабінету міністрів Угорщини Гергель Гуляш 23 березня зазначив, що Будапешт не має наміру взяти під арешт російського лідера Володимира Путіна у разі, якщо той приїде до держави з політичним візитом.

Тоді чиновник апелював тим, що  Римський статут не був вбудований в угорську правову систему, тому ордер на арешт Путіна не має "обов'язкової" сили для Будапешту.

 Також відповідну заяву 19 березня зробили у ПАР (Південно-Африканська Республіка). Там заявили, що продовжують підготовку до серпневого саміту BRICS (до союзу входять п'ять держав, включно з РФ), оминаючи прямої відповіді щодо арешту Путіна.

Вас також можуть зацікавити новини: