Короста - небезпечне захворювання шкіри / фото - ua.depositphotos.com

У російському СІЗО-1 в місті Ростов-на-Дону, де незаконно утримуються 33 українських політв'язні, через порушення санітарних норм стався спалах COVID-19 та корости.

Про це йдеться у повідомленні в Telegram-каналі уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової з посиланням на інформацію від адвоката українських громадян.

"У СІЗО-1 міста Ростова-на Дону, де незаконно утримуються 33 українських політв'язнів, через порушення санітарних норм, стався спалах коронавірусної інфекції та корости - небезпечного захворювання шкіри", - йдеться у дописі.

Відео дня

Денісова наголосила, що від початку пандемії COVID-19 систематично вимагає від країни-окупанта забезпечити засобами індивідуального захисту наших співгромадян у місцях позбавлення волі.

"Втім, звернення залишаються без відповідного реагування. Крім того, від адвокатів постійно отримую інформацію про ненадання медичної допомоги, вилучення ліків та ігнорування скарг українських політв'язнів на стан здоров'я", - констатувала вона.

Читайте такожВійськовополонений Гордійчук має серйозні проблеми зі здоров'ям у колонії ОРДЛООмбудсмен зауважила, що вищевказані дії є грубим порушенням пункту 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув'язненими, схвалених Економічною і соціальною радою ООН.

"Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової надати відповідне медико-санітарне забезпечення з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я і Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням від 25.03.2020, а також фахову лікарську допомогу, відповідно до положень Мінімальних стандартних правил поводження з в'язнями, схвалених Економічною і Соціальною Радою ООН, і Федерального закону РФ від 21.11.2011 №323-ФЗ "Об основах охраны здоровья граждан в Российской Федерации", - написала Денісова.

Вона також звернула увагу на те, що підтримка наших співгромадян з боку міжнародної спільноти та посилення тиску на РФ є "вкрай важливими задля звільнення всіх українських політв'язнів".

Раніше УНІАН вже повідомляв, що Людмила Денісова розповіла про "вкрай критичний" стан здоров'я 70-річного українця Віталія Атаманчука, якого незаконно утримують на окупованому Донбасі.

Вас також можуть зацікавити новини: