Росія намагається продати навіть не сам літак, а "повітря", оскільки перший зразок Checkmate може бути готовий лише до кінця 2025 року / фото Вікіпедія

Кремль продовжує намагатися знайти потенційного покупця для нового винищувача Су-75 Checkmate, який був вперше представлений ще у липні 2021 року. Незважаючи на те, що літак створювався в першу чергу для експорту, зокрема до країн Африки та Азії, РФ дотепер не вдалося знайти зацікавлених покупців.

Про це пише портал Defense Express. За даними видання, представники російської служби військово-технічного співробітництва заявляють про готовність до співпраці з потенційними партнерами у різних форматах, що приносить взаємний інтерес.

"У зв'язку з тим, що в Росії навіть візит будь-якої зарубіжної делегації на виставковий стенд розглядають як "зацікавленість" і намагаються укласти угоди, які часто є ілюзорними, можна зробити висновок, що винищувач Су-75 Checkmate не викликав загального інтересу", - пише ЗМІ.

Відео дня

На думку авторів матеріалу, це означає, що перший політ відбудеться не раніше 2026 року, але варто згадати, що у Росії традиційно всі терміни витягуються у часі. Потрібно також врахувати період випробувань, які можуть тривати в Росії не просто роками, а навіть десятиліттями.

"Наприклад, Су-57 здійснив перший політ у 2010 році, а про початок серійного виробництва відзвітували лише у 2019 році. А перші плани заміни всіх літаків Су-27 та їх модернізацій включно зі Су-30 та Су-35, скоротились до замовлення 76 літаків, яке невідомо коли буде виконано. Як і будь-які перспективи його продати навіть на умовах широкої локалізації Індії", - пише видання.

На думку авторів, у такій ситуації продаж Checkmate, який буде готовий до 40-х років, дуже проблематичний.

"Це ще більше ускладнюється тим, що закупівля російських озброєнь у світі розглядається як "токсична" та підпадає під санкції. Однак питання можливості Росії виконати такі замовлення та забезпечити обслуговування винищувачів у довгостроковому плані залишається відкритим", - резюмують експерти.

Винищувач Су-75 на війні в Україні

Росія не застосовувала свої розрекламовані літаки Су-57 і Су-75 у повітряному просторі України. Такі факти не зафіксовані.

Про це заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"У них є літак Су-57, який вони показували на виставках часто, є літак Су-75... "Суперлітаки" шостого покоління, як вони називають. Про них не раз писали їхні пабліки, що вони на фронті десь кидали ракети. Повітряними силами України не зафіксовані факти застосування цих літаків проти України", - сказав Ігнат.

Нові російські винищувачі Су-57 і Су-75 навряд чи колись з'являться на фронті в Україні, заявив в інтерв'ю УНІАН військовий експерт, головний редактор Defense Express Олег Катков.

"Су - 75 Сhekmate - це макет, він навряд чи кудись полетить... Проект був відразу розрахований на міжнародний ринок, а зараз РФ продати комусь своє озброєння вкрай складно, хіба що Індії... З величезною часткою ймовірності цей проект не буде реалізований в принципі і не буде мати впливу на фронт",-зазначив він.

Вас також можуть зацікавити новини:

Поставки F-16: Росія звинуватила Данію в ескалації і пригрозила жертвами

Росіяни обвішують шинами стратегічні винищувачі (фото)

Росія оснастила Мі-28НМ протитанковими ракетами "Вихор", але є нюанс