Зусилля лідерів ЄС зі зміцнення співпраці у сфері оборони зайшли в глухий кут / фото ua.depositphotos.com

Голова найбільшого військового підрядника Німеччини Rheinmetall Армін Паппергер закликав європейські країни створити більші та спеціалізованіші оборонні групи, щоб конкурувати з суперниками зі США, пише Financial Times.

Також він вважає, що, якщо Європа хоче тіснішої співпраці у сфері оборони, країнам необхідно спеціалізуватися на різних видах військових технологій.

"Не має особливого сенсу, якщо ми, скажімо, виберемо другу або третю найкращу технологію, тому що цього хоче одна нація з націоналістичних причин. Це найскладніша дискусія, яку вони ведуть на урядовому рівні... Нам потрібні великі компанії в Європі", - зазначив він.

Відео дня

Зазначається, що зусилля лідерів ЄС зі зміцнення співпраці у сфері оборони зайшли в глухий кут через фрагментацію галузі. Європейські збройові компанії конкурують одна з одною, військові бюджети контролюються на національному рівні, а окремі країни прагнуть зберегти контроль над стратегічними ланцюжками поставок, заводами, робочими місцями та технологічними перевагами.

На думку Паппергера, перегони за відновлення військової могутності країни продовжаться незалежно від того, хто опиниться в Білому домі після виборів у США.

"США більше уваги приділяють Азіатсько-Тихоокеанському регіону, ніж Європі. Якщо дуже ризикована ситуація в регіоні призведе до повномасштабного збройного конфлікту, США зосередяться на Азії, і тоді Європа залишиться на самоті", - акцентував він.

Як пише Financial Times, в останні десятиліття європейські лідери вважали само собою зрозумілим, що США прийдуть на допомогу континенту в разі військової загрози, але "цього більше не станеться", упевнений Пеппергер.

Також наголошується, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році ціна акцій Rheinmetall зросла більш ніж уп'ятеро, і компанія очікує, що до кінця 2024 року в неї буде портфель замовлень від членів НАТО та її союзників на суму 60 мільярдів євро.

Бум замовлень через війну в Україні - що повідомлялося

Нагадаємо, німецький виробник танкових запчастин Renk повідомив про рекордно високу кількість замовлень, а його генеральний директор закликав інвесторів, які дотримуються принципів сталого розвитку, підтримувати компанії, що захищають "мирний, демократичний, вільний світ".

Зазначалося, що баварський виробник коробок передач і трансмісій для танків і фрегатів, 70% доходів якого припадає на військові замовлення, повідомив про зростання замовлень у 2023 році майже на третину, до 1,3 млрд євро. Водночас загальний портфель замовлень збільшився до 4,6 млрд євро.

Вас також можуть зацікавити новини: