В середині жовтня речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що Північна Корея (КНДР) надала Росії тисячу контейнерів військового обладнання та боєприпасів. Мені вдалося поспілкуватися з колегами, які вивчають ситуацію на Корейському півострові. Наведу декілька тез стосовно передачі озброєння з КНДР до Росії.

Перше. КНДР володіє запасами боєприпасів, який оцінюється в 4-6 місяців повномасштабних бойових дій проти Південної Кореї. Проте має значні можливості для їх виробництва, особливо патронів для стрілецької зброї, гранат для протитанкових засобів, артилерійських боєприпасів, ракет для РСЗВ.

Точний вміст контейнерів, відвантажених з КНДР в Росію, є поки що не відомим

Відео дня

Друге. Продаж озброєння в Росію ймовірно здійснюється з існуючих запасів КНДР, в той час як оборонна індустрія буде поповнювати їх нестачу новими боєприпасами.

Третє. Точний вміст контейнерів, відвантажених з КНДР в Росію, є поки що не відомим, оскільки супутникові знімки (зокрема, на сайті Beyond Parallels) не дають можливості зрозуміти вміст відправлень, які містяться в контейнерах, вагонах та ящиках. Водночас, за деякими оцінками, вони містять патрони для стрілецької зброї, протитанкові гранатомети, снаряди для артилерії та РСЗВ, міни.

Проблеми аналізу:

Проблемою №1 є те, що оцінити обсяги, які вже або можуть бути надіслані, а також тривалість трансферів у майбутньому, поки що не можливо. Адже невідомо, які конкретно засоби та в яких пропорціях передаються та плануються для подальшої відправки.

Росія та КНДР будуть диверсифікувати порти відвантаження та завантаження

Проблемою №2 є те, що наявна сухопутна та морська логістика між КНДР та Росією дозволяє забезпечити наявний темп відправок та легко його збільшити внаслідок диверсифікації портів відправки та прийому. Їх є достатня кількість як в КНДР, так і в Приморському краї РФ із залізничним сполученням для транспортування в необхідну частину Росії (для використання в Україні або для поповнення вичерпаних запасів).

Проблемою №3 є те, що забезпечити постійне спостереження за відправками та оцінку їх обсягів – складно, у зв'язку з тим, що після публікації супутникових знімків, ймовірно, Росія та КНДР будуть диверсифікувати порти відвантаження та завантаження, вводячи таким чином в оману щодо маршрутів та обсягів постачань. Крім цього, північна частина Корейського півострова характеризується великою хмарністю, що суттєво ускладнює спостереження за об'єктами за допомогою супутникової оптичної розвідки.

Питання іміджу для Китаю на даний час грає все меншу та меншу роль

Роль Китаю:

Відправка Китаєм озброєння та боєприпасів через КНДР (з метою приховування участі КНР в наданні військо-технічної допомоги Росії) поки що оцінюється як малоймовірна у зв’язку з тим, що Китай має достатню кількість власних морських, сухопутних та повітряних коридорів, які можуть забезпечити необхідні обсяги і темп постачань. При цьому, вміст відправлень буде прихований в контейнерах, що дасть можливість Китаю стверджувати, що вони містять невійськові товари двосторонньої торгівлі. Питання іміджу для Китаю на даний час грає все меншу та меншу роль.

Юрій Пойта, керівник азійської секції NewGeopoliticsResearchNetwor