Фото: Reuters

Адвокат підозрюваного у збитті літака рейсу MH17 Олега Пулатова (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "головою 2-го відділу ГРУ ДНР", стверджує, що докази офіційного слідства про збиття літака із зенітно-ракетної установки “Бук” спираються на “експертні висновки”.

Як передає кореспондент УНІАН, судове засідання Окружного суду Гааги, яке відбувається в судовому комплексі “Схіпхол” (передмістя Амстердама), транслюється на офіційному сайті, присвяченому судовому процесу у справі MH17.

Судові слухання розпочалися з представлення стороною захисту своєї позиції щодо розслідування справи MH17. Жоден з чотирьох підозрюваних особисто не з’явився на засідання, проте інтереси підозрюваного громадянина Російської Федерації Олега Пулатова представляють адвокати Баудевейн ван Ейк та Сабіна тен Дуссхате.

Відео дня

Як стверджує захист, “через ситуацію з війною на Донбасі надзвичайно важко знайти будь-яких свідків і заслухати їх у визначений час“.

Читайте такожСправа МН17: з тіл екіпажу витягнули 29 осколків "Бука"

За словами адвокатів, існує багато обмежень і перешкод, які ускладнюють розслідування, що могло вплинути на результати слідчих дій.

“На місці катастрофи було неможливо провести кримінальне розслідування, і прокуратура не мала можливості відгородити місце падіння від зовнішнього світу”, - сказав ван Ейк.

Адвокат зазначив, що лише приблизно 30% обломків літака було знайдено і що було неможливо відновити ці уламки належним чином для судово-кримінальної експертизи.

Захист наполягає на тому, що Державна прокуратура Нідерландів, яка очолює розслідування в рамках Спільної слідчої групи, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України, не змогла забезпечити отримання зразків ґрунту з місця катастрофи літака одразу після його падіння, а також зразків ґрунту з місця запуску ракети.

“Ніколи не був ідентифікований мотив для запуску ракети”, - сказав адвокат.

Також він наголошує, що в Нідерландах немає досвіду розслідування кримінальних справ, які стосуються запуску ракет, і особливо запуск ракети на відстань 10 км у повітря із зенітно-ракетної установки “Бук” або будь-якого іншого ЗРК. Як підкреслив ван Ейк, Нідерланди не мають досвіду аналізування пошкоджень, які були завдані літакам після запуску ракети з ЗРК такого типу.

Сторона захисту Пулатова заявляє, що офіційне слідство з самого початку пріоритетною розглядає версію збиття літака з ЗРК “Бук”.

Читайте такожСправа MH17: суд у Нідерландах долучить до справи інтерв'ю Гіркіна Гордону

Водночас захисники вважають, що розслідування ще не завершене і що справа проти Пулатова ще далека від готовності для розгляду в суді.

“Досі невідомо, хто дав інструкції для запуску ракети і з якою метою було запущено її”, - стверджує адвокат.

Він заявляє, що докази слідства значною мірою спираються на “екcпертні висновки”, і що немає свідків, які могли б бачити, що сталося на висоті 10 км.

За його словами, розслідування стикається з багатьма обмеженнями, і тому виникає запитання: чи можливо підготувати матеріали з достатнім рівнем достовірності?

Водночас, під час слухань сторона захисту продемонструвала відео з окупованого у 2014 році Слов’янська, звідки представниця проросійських бойовиків заперечувала факт збиття літака рейсу MH17 бойовиками, і що у небі літали українські військові літаки.

Як повідомляв УНІАН, літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували були на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року міжнародна спільна слідча група надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого був збитий літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську.

19 червня спільна слідча група заявила, що першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим "міністром оборони ДНР", російський генерал Сергій Дубінський (позивний "Хмурий"), який керував "розвідкою ДНР", Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "головою 2-го відділу ГРУ ДНР", а також Леонід Харченко (позивний "Крот"), який був ватажком "розвідувального батальйону" бойовиків.

Суд над підозрюваними в збитті малайзійського "Боїнга" розпочався 9 березня 2020 року.

Однак четверо підозрюваних не з’явилися на судове засідання.

Водночас суд заявив про готовність заочно вести процес у справі MH17 без присутності підозрюваних.

У засіданні брали участь захисники Пулатова – два адвокати з нідерландської юридичної компанії Sjöcrona Van Stigt. Також на слуханнях була присутня російська адвокатка Олена Кутьїна.

Суддя Гендрік Стейнгаюс повідомив, що матеріали справи MH17 налічують 36 тис. сторінок і мають величезну кількість мультимедійних файлів у цифровому форматі.

До суду від прокурорів надійшла інформація, що 49 родичів бажають скористатися правом виступу у суді, 82 – бажають подати письмову декларацію щодо очікувань від суду і 84 – бажають подати заяву з вимогою виплати компенсації.