Україна потребує комплексів ППО / фото twitter.com/oleksiireznikov

Країни Європейського Союзу, у яких є ЗРК Patriot, не дали чіткого сигналу про те, чи готові вони поставити комплекси Україні для посилення системи протиповітряної оборони, пише Associated Press.

Зазначається, що на створення ЗРК Patriot йде багато часу (за деякими оцінками, до двох років), саме тому країни не хочуть відмовлятися від них і залишати себе незахищеними.

"У Німеччині було 12, вона поставляє три в Україну. У Польщі, що межує з Україною, їх дві, і вони потрібні їй для власної оборони", - вказується в публікації.

Відео дня

Нідерланди погодилися фінансово підтримати ініціативу Німеччини щодо передачі Україні ще однієї, третьої батареї Patriot, у Швеції також "зосередилися на фінансових внесках".

Міністр закордонних справ Хосе Мануель Альбарес Іспанії заявив, що його країна "ухвалюватиме рішення, ґрунтуючись на силі, яку вона має у своїх руках, для підтримки України".

А віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель зазначив, що сам ЄС не володіє ракетними комплексами Patriot: "Вони перебувають у столицях, і їм доводиться ухвалювати рішення. Тепер все сказано, і ще багато що належить зробити".

Системи ППО для України

Нагадаємо, днями Жозеп Боррель заявив, що Європа має дати Україні системи протиповітряної оборони з власних запасів - не можна постійно розраховувати на США.

Відповідну заяву він зробив перед початком зустрічі глав МЗС країн "Великої сімки", що відбувалася на острові Капрі (Італія). Високий представник ЄС наголосив, що європейці, США, Канада та Японія "мають ухвалити швидкі рішення для більшої підтримки України".

Вас також можуть зацікавити новини: