Россия и ЕС начнут переговоры по Украине

Європейський Союз та Росія через кілька днів розпочнуть консультації у двосторонньому форматі щодо можливого негативного економічного впливу на РФ, який може мати Угода про асоціацію між Україною та ЄС.

Як передає власний кореспондент УНІАН в Брюсселі, про це директор відділення Росії, «Східного партнерства» та Середньої Азії Європейської служби зовнішньої дії Гюннар Віганд заявив на конференції “Україна у 2014 році — що попереду?”, яка організована Центром європейської політики у Брюсселі.

Відео дня

“За кілька днів ми проведемо двосторонні консультації — не тристоронні консультації і не переговори, а саме двосторонні консультації щодо нібито негативного економічного впливу, який може мати Угода про асоціацію з Україною на Росію. Саме це офіційно дозволило Росію зайняти таку негативну позицію й опонувати Угоді про асоціацію, а також змінити думку керівництва України, коли Україна була на шляху політичної асоціації з ЄС”, - сказав Віганд.

Читайте такожВ ЄС підтвердили, що не хочуть проводити тристоронні переговори щодо Угоди про асоціацію

Як повідомляв УНІАН, 21 листопада 2013 р. уряд України своїм розпорядженням призупинив роботу над Угодою про асоціацію з ЄС, що включає угоду про зону вільної торгівлі з ЄС.

Кабмін запропонував Євросоюзу та Росії провести тристоронні переговори у форматі ЄС – Росія - Україна. Росія згодна брати участь у таких переговорах, Євросоюз - ні.

29 листопада у Вільнюсі Україна не підписала Угоду про асоціацію з ЄС, що викликало акції громадянського протесту по всій країні.

10 січня 2014 р. прем'єр-міністр України Микола Азаров висловив сподівання, що Україні вдасться домовитися з Євросоюзом про проведення тристоронніх переговорів (Україна – ЄС - Росія) для підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Читайте такожЛавров: Більшість країн ЄС за тристоронні переговори щодо України

17 січня 2014 р. на брифінгу в Єврокомісії прес-секретар Комісара ЄС із питань розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле Петер Стано наголосив, що Європейський Союз вкотре підкреслює, що не має наміру проводити тристоронні переговори у форматі ЄС – Україна - Росія щодо Угоди про асоціацію з Україною.

Про консультації експертів ЄС та Росії було домовлено на саміті “ЄС-Росія” 28 січня 2014 р. у Брюсселі.