УНИАН

Про це Ткаченко сказав в УНІАН на круглому столі на тему: «Зміни до законодавства як рушійний фактор розвитку українського кіновиробництва».

На круглому столі представники українських медіагруп за участю керівництва Держкіно та Нацради з телерадіомовлення розглянули існуючі проблеми стосовно ефективності прийнятих раніше законів щодо показу продукції кіновиробництва на українських телеканалах. Учасники круглого столу зазначали, що окремі українські канали демонструють в своїх ефірах російські кінопродукти 2014 та 2015 року виробництва, які чинним законодавством заборонені для показу, але ці канали в обхід законодавства у документах вказують, що ці фільми були вироблені раніше 2014 року. Тому постала проблема визначення року виробництва фільму. Зокрема, чинне законодавство оперує поняттям «року виробництва», тоді як не існує формального і легкого для перевірки критерію для визначення цього показника. Таким чином, постала необхідність внести зміни до чинного законодавства, відповідно до яких російські серіали і фільми заборонятимуться не за роком виготовлення, а за роком першого оприлюднення (за копірайтом).

Генеральний директор «1+1 медіа» повідомив, що вже з приводу показу окремими каналами російських фільмів 2014 та 2015 року виготовлення були звернення до Державного агентства України з питань кіно та до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Відео дня

«До нас вже безпосередньо звертаються російські виробники, які кажуть стосовно цієї шпарини у законі: “який рік виробництва вам вказати?”. В принципі, зробити ланцюжок документів - великого розуму не потрібно. І надалі це питання сумління до каналів, які будуть подавати ці проекти до Держкіно стосовно видачі посвідчення», - зазначив Ткаченко.

Читайте такожВ Україні заборонили ще три російські серіали та фільм

Він розповів, що надалі уся відповідальність покладається на Держкіно. “Це найбільш цікава історія, тому що мова не йде про Інтернет, а про здорову логіку. Єдине, чим зараз можуть керуватися за відсутності законодавства, це тверезою логікою і відповідальністю державних чиновників”, - переконаний Ткаченко.

У цьому зв’язку він зазначив, що на його погляд, “на жаль, ці канали і будуть продовжувати цю історію, що породжує зовсім неадекватну конкуренцію між українськими каналами, які виготовляють власний продукт і показують згідно закону продукцію, і тими, хто продовжує показувати російські серіали різних інших років випуску, 2014 і 2015 років”, - наголосив Ткаченко.

Ткаченко вважає, що Нацрада або Держкіно за надання недостовірної інформації могли би накладали штрафи на такі телеканали. “Повинні бути дієві заходи, там штраф, наприклад, 100-200 тис. грн за подачу недостовірної інформації, так, щоб відбилося бажання вводити в оману і відповідальних людей, і, власне кажучи, глядачів”, - наголосив він.

При цьому він зазначив, що зареєстрований законопроект народного депутата Микола Княжицького стосовно бальної системи (проект закону № 2436а "Про внесення змін до Закону України "Про кінематографію" щодо визначення країни-виробника фільму") вирішує щонайменше проблему визначення походження продукту, для прикладу фільм, знятий державою-агресором, європейськими країнами, Україною або це спільне виробництво.

Окрім того, він повідомив, що з приводу того, як діяти надалі, було проведено обговорення стосовно питання копірайту, тобто часу виходу продукту в ефір. Ткаченко зазначив, що “поєднання принципу копірайту разом з бальною системою визначення продукції і дає ту законну можливість, за якої можна було б вже контролюючим органам, і Держкіно, і Нацраді керуватися щодо визначення порушників”.