REUTERS

Про це йдеться в посланні Пан Гі Муна з нагоди Всесвітнього дня свободи преси, який відзначається сьогодні, текст якого розміщено на сайті ООН.

Читайте такожУ Раді Європи закликають не зловживати законодавством про наклеп

«Я дуже стурбований посиленням вимог для працівників засобів масової інформації в багатьох країнах. У цей Всесвітній день свободи преси я настійно закликаю всі уряди, політиків, бізнес і громадян сприяти і захищати незалежні, вільні засоби масової інформації. Без цього фундаментального права люди є менш вільними і менш сильними», - сказав Пан Гі Мун.

Відео дня

Він зазначив, що дуже часто журналісти перебувають під загрозою переслідувань при спробі знайти потрібну інформацію. Багато з них сидять у в'язницях після спроб розслідування посадових злочинів або розкриття гострих соціальних проблем.

Генсек ООН відзначив, що вільні ЗМІ потрібні не тільки для інформування громадян про різні цілі урядів, а й для того, щоб контролювати виконання зобов'язань лідерів країн.

«Засоби масової інформації – в тому числі й нові інтернет-ЗМІ – служать нашими очима і вухами. Ми всі отримуємо користь від інформації, яку вони надають», - відзначив Пан Гі Мун.

Як повідомляв УНІАН, за даними журналістської правозахисної організації «Репортери без кордонів», рівень свободи ЗМІ в 2015 році різко впав.

Згідно з дослідженням, державні органи посилили обмеження для роботи журналістів у Туреччині, Польщі, Таджикистані та Єгипті.

Незалежні засоби масової інформації також частіше, ніж раніше, піддаються тиску «релігійних ідеологій» і «масштабних пропагандистських машин», зазначають в організації.

Україна опинилася в рейтингу свободи ЗМІ на 107-му місці серед 180 країн.

На 148-му місці - Росія, де правозахисники відзначили «складну ситуацію».

Серед пострадянських країн найбільш вільно журналісти почуваються в Естонії - 14-е місце в списку.

Серед країн, де свободу преси поважають найбільше, «Репортери без кордонів» назвали Фінляндію, Нідерланди, Норвегію, Данію і Нову Зеландію.