Київ. 23 травня. УНІАН. Верховна Рада України відмовилася створити Національне антикорупційне бюро.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного проекту закону, внесеного народним депутатом від фракції НУ-НС Арсенієм Яценюком, проголосували 33 народні депутати з 299 зареєстрованих в сесійній залі.

Законопроект визначав правові основи організації та діяльності Бюро як єдиного антикорупційного державного правоохоронного органу із спеціальним статусом.

Відео дня

Згідно з законопроектом, Бюро є єдиним антикорупційним органом протидії і боротьби з корупцією та посадовими злочинами, що вчиняються вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави і органів місцевого самоврядування. При цьому такий державний правоохоронний орган має спеціальний статус, що полягає у можливості складати протоколи про адміністративні правопорушення, здійснювати оперативно-розшукову діяльність та досудове слідство щодо діянь, пов’язаних з корупцією та посадовими злочинами, вчиненими вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави і органів місцевого самоврядування.

У законопроекті пропонувалося, що нагляд за додержанням законності під час проведення НАБ оперативно-розшукової діяльності та досудового слідства здійснюють виключно визначені Генеральним прокурором України прокурори, які безпосередньо підпорядковуються, відкликаються та звільняються з посад Генеральним прокурором України.
Прийняті зазначеними прокурорами рішення щодо нагляду за додержанням законності під час проведення Бюро оперативно-розшукової діяльності та досудового слідства можуть бути скасовані тільки Генеральним прокурором України.

У законопроекті пропонувалося створити цей орган на базі та за рахунок спеціальних підрозділів по боротьбі з корупцією і організованою злочинною діяльністю Служби безпеки України та підрозділів ГУБОЗ МВС України, а також за рахунок підрозділів внутрішньої безпеки органів державної влади, окрім відповідних підрозділів Збройних Сил України, Служби безпеки України та інших військових формувань.

До структури Бюро мали увійти: апарат управління НАБ, який складається із центрального управління та регіональних управлінь, оперативно-розшукові та слідчі підрозділи, оперативно-технічні, інформаційно-аналітичні, внутрішньої безпеки, експертні, наглядово-контрольні, підрозділи забезпечення, науково-дослідні установи.

Граничну штатну чисельність НАБ пропонувалося встановити на рівні 1500 осіб, у тому числі до 1200 осіб рядового і начальницького складу.
Голова НАБ мав призначатися на посаду та звільнятися з посади Верховною Радою України. Відповідно до законопроекту, НАБ не пізніше 15 січня кожного року мав інформувати суспільство про свою діяльність за минулий рік і звітувати два рази на рік на пленарному засіданні Верховної Ради України про результати своєї діяльності.