Міліція не має наміру захищати керівництво Верховної Ради Криму від виборців, при цьому закликає Генеральну прокуратуру України розібратися, чому кримський спікер Анатолій ГРИЦЕНКО «оточив себе охороною», про це сказано в заяві прес-служби Головного управління Міністерства внутрішніх справ в автономії.

Вранці 29 вересня перед початком позачергової сесії група людей перешкоджала спікеру автономії Анатолію ГРИЦЕНКУ увійти до будівлі ВР Криму. Виникла сутичка між прихильниками спікера і протестантами, внаслідок якої, за твердженням парламентаріїв, є потерпілі. Незважаючи на протидію, керівнику парламенту в оточенні охорони все-таки вдалося пройти в будівлю. На думку ГРИЦЕНКА, керівництво ГУ МВС в автономії дало команду «нечисленним працівникам міліції» не протидіяти «молодикам, які прийшли обкурені, п`яні, і не пускали депутатів до місця своєї роботи». Постраждалі під час сутички парламентарії обіцяли звернутися до генпрокуратури для оцінки дій правоохоронців.

У міліції зазначили, що кримські парламентарії не мають недоторканності, тому «кожен виборець має право зустрічатися зі своїм депутатом, зокрема головою Верховної Ради Криму». «Міліція не збирається стояти з кийками між народом і його слугами», - підкреслюється в заяві.

Відео дня

Главк МВС «нагадує поважаному слузі народу ГРИЦЕНКУ», що «міліція Криму нічого не винна йому і Верховній Раді Криму, а за створену особисто ним внутрішньопартійну і внутрішньофракційну боротьбу оцінку дадуть виборці в січні 2010 року».

Керівництво міліції Криму вважає, що генпрокуратурі слід розібратися, на якій підставі ГРИЦЕНКО «оточив себе охороною від виборців» і «за які гроші його охороняють, порушуючи Закон «Про державну охорону посадовців органів державної влади України». У статті 6 закону, зазначають у міліції, сказано, що в місцях постійного і тимчасового перебування забезпечується безпека голови Верховної Ради України, прем`єр-міністра країни, голови Конституційного Суду, першого заступника голови ВР, першого віце-прем`єр-міністра, міністра закордонних справ і генерального прокурора. «Посада голови Верховної Ради АР Крим у цьому законі відсутня. На якій підставі охороняється ГРИЦЕНКО і від кого, саме й повинна розібратися Генеральна прокуратура України», - заявили в міліції.

Міліція також просить ГРИЦЕНКА не лякати кримчан дестабілізацією суспільно-політичної ситуації з боку ГУ МВС України в Криму і сценарієм зриву президентських виборів.