Український театр імені Марії Заньковецької поставив прем’єру за твором російського класика. «Історію коня» за повістю «Холстомер» львівські митці цими вихідними представили не лише місцевій публіці. На прем’єру з Москви прилетів автор інсценізації повісті Толстого – відомий режисер Марк Розовський.

У Львові людей вчить жити кінь. Зі сцени академічного театру імені Заньковецької до глядачів звертається Холстомєр - персонаж однойменної повісті Льва Толстого. Прем`єру театр представив цими вихідними. Поки кінь розмірковує про красу та сенс людського життя, самі люди займаються звичною справою – байдикують і розважаються. Актори легко переходять від одної пристрасті до іншої. За задумом, у людськості коня Холстомєра глядач має впізнати себе. І перед обличчям смерті, яка присутня від початку до фіналу вистави, пригадати 10 біблійних заповідей.

Вадим Сікорський, режисер-постановник прем’єри «Історія коня»: "Хотілося б, щоб люди жили як люди, не робили проблем собі. 10 заповідей усі знають. Чомусь живеться не так. Письменники, художники, люди на всій землі хочуть одного – жити нормально. А ми все ненормально і ненормально".

Відео дня

У сценічному варіанті повість «Холстомер» назвали «Історією коня». Вона з успіхом пройшла у тридцяти країнах. Автор інсценізації – російський режисер Марк Розовський, який прибув на львівську прем’єру. Після вистави зі сльозами на очах видатний режисер дякує заньківчанам за чудову постановку.

Марк Розовський, автор інсценізації «Історії коня»: "Это человечность великого русского искусства на украинском языке, вместе с замечательными украинскими актерами, вместе с замечательной постановкой Вадима Сикорского. Мне кажется, это достижение не только театра Заньковецькой во Львове, но и всей украинской театральной культуры".

На біс прем`єру оцінила і львівська публіка. Науці коня Холстомєра глядачі гаряче аплодували протягом десяти хвилин. 

"Факти", ICTV