У Лісабоні в суботу увечері відбудеться грандіозне шоу-представлення нових семи чудес світу, вибраних шляхом голосування, в якому взяли участь більше 70 мільйонів жителів планети.

"На стадіоні Luz, яке належить португальському Бенфіке, приготування ведуться уже протягом двох тижнів: тут відбудеться свято за участю співаків, танцюристів, ансамблів, з показом відеоматеріалів на грандіозних екранах і фейєрверком", - повідомив один з організаторів свята.

За його словами, вести шоу, яке транслюватиметься 160 телеканалами, доручено американським акторам Хіларі Сванк і Бен Кінгслі. Саме вони повинні назвати сім нових чудес світу.

Відео дня

"На спорудженій сцені на стадіоні, виступлять космонавт Ніл Армстронг, футболіст Кріштіану Роналдо, колишній генеральний директор ЮНЕСКО Федеріко Майор Сарагоса", - сказав представник оргкомітету.

Серед учасників шоу - актриса Дженніфер Лопес, іспанський тенор Хосе Каррерас і танцівник Хоакін Кортес. Половина виручки, одержаної від телекомпаній за право трансляції шоу, піде на відновлення статуй Будди в Афганістані, зруйнованого талібами в 2001 році.

Як відомо, із старих семи чудес світу в світі залишилися тільки єгипетські піраміди. Тому в 2001 році швейцарський мандрівник Бернард Вебер запропонував оголосити всесвітнє голосування з відбору нових семи архітектурних шедеврів.

Автор ідеї запропонував провести цю кампанію під гаслом порятунку всесвітньої культурної спадщини. Незабаром після цього Бернард Вебер з групою однодумців заснував у Цюріху Фонд "Нові сім чудес світу" й створив сайт www.new7wonders.com.

У кінці 2005 року ініціативна група відібрала з 77 номинантов 21 найбільш видатний архітектурний об`єкт. У це число, разом зі "старим" дивом - пірамідами - увійшли 20 пам`ятників-претендентів.

Це афінський Акрополь, мечеть Айя-Софія (колишній собор Св. Софії) у Стамбулі, Собор Василя Блаженного в Москві, римський Колізей, замок Нойшванштайн у Німеччині, Ейфелева вежа в Парижі, Стоунхендж у Великобританії, палацовий комплекс Альгамбра, спадщина арабської культури, в Гранаді (Іспанія); Велика китайська стіна, храм Кієміцу в Японії, Оперний дім в австралійському Сіднеї, архітектурний парк Ангкор у Камбоджі, Тадж-махал в Індії, стародавнє місто Тімбукту в Малі, висічений у скелі міста "Петра" в Йорданії, Статуя Христа на горі Корковаду в Ріо-де-Жанейро, статуй на острові Пасха, місто індійців Мачу-пікчу в Перу, піраміда майя у місті Чічен-іца в Мексиці і Статуя Свободи в Нью-Йорку.

У кінці 2005 року почалося всесвітнє голосування. Будь-який житель планети міг відправити свій голос, скориставшись телефоном або електронною поштою, на підтримку семи претендентів.

За попередніми даними, в результаті голосування більше 70 мільйонів чоловік фаворитами виявилися Акрополь, мексиканська піраміда, Колізей, Ейфелева башта, Велика китайська стіна, Петра, колоси острова Великдень, Тадж-махал і Статуя Христа в Ріо-де-Жанейро.

Організація Об`єднаних Націй з питань освіти, науки й культури (ЮНЕСКО) не підтримала "приватну ініціативу" Вебера, оскільки "ця ініціатива не здатна активно сприяти збереженню пам`ятників історії і старовини", йдеться у заяві міжнародної організації, опублікованій у травні цього року.

Вона назвала ініціативу швейцарця "чисто медійною" і такою, що не відповідає "науковим і виховним завданням ЮНЕСКО", які полягають у тому, щоб "ідентифікувати, захищати й зберігати пам`ятники, що є надбанням людства".

Крім того, ЮНЕСКО піддала критиці форму голосування з вибору семи чудес світу, оскільки "далеко не всі жителі планети мають доступ до Інтернету або телефонного зв`язку".

За матеріалами РИА Новости