Люди уникають продукти з глютеном  / pixabay.com

Безглютенова дієта досягла піку своєї популярності. Зараз ледь не на всіх продуктах ставлять позначку "без глютену", навіть якщо у їхньому складі його ніколи й не було.

Як пише Huffpost, дослідження целіакії (хвороба, на яку впливає споживання глютену) проводилися ще в 1950-х роках, але тоді вона вважалася рідкісним генетичним захворюванням. Однак на початку цього століття зросла обізнаність про серйозність харчової алергії, люди більше почали звертати на все увагу. 

У 2010 році люди в усьому світі витратили близько 2,5 мільярдів доларів на продукти без глютену. Невдовзі такі книжки, як "Зерновий мозок" і " Пшеничний живіт", очолили списки бестселерів. Через цей галас багато людей вирішили, що глютен треба паплюжити, уникати та обговорювати. 

Відео дня

Що таке целіакія

Целіакія - спадкове автоімунне захворювання, яке розвивається через вживання глютену, при якому уражається слизова оболонка тонкого кишківника.

"Приблизно 3 мільйони американців хворіють на целіакію. Це серйозне генетичне аутоімунне захворювання, при якому організм атакує слизову оболонку тонкої кишки під час прийому глютену. Хоча атака відбувається на слизову оболонку тонкої кишки, її вплив може поширюватися на все тіло", - розповіла Карла Картер, директор із роботи з громадськістю та програмування Національної асоціації целіакії.

Людям, які страждають на цю хворобу потрібно уникати глютен всіма силами, щоб не викликати аутоімунну реакцію.

"Це спадкова хвороба, що означає, що вона передається в сім’ях. Якщо у вас є родич першого ступеня з целіакією, як-от батьки, дитина або брат або сестра, у вас є ризик захворіти на целіакію у 1 із 10", – сказала Ванесса Вайсброд, головний спеціаліст із питань освіти та залучення громадськості Фонду боротьби з целіакією.

Чи варто їсти продукти без глютену для здоров’я

Келлі процитувала дослідження Gluten Intolerance Group за 2021 рік, згідно з яким майже чверть покупців у США повідомили, що уникають глютену.

"Переважна більшість із нас генетично схильні до правильного [перетравлення глютену] настільки, що ... клінічно ми не матимемо жодних проблем із вживанням глютену. Підсумок: це неправда, що всім потрібно відмовитися від глютену, щоб залишатися здоровими", — сказав доктор Алессіо Фазано, директор Центру лікування целіакії. 

Також експерти не радять сідати на цю дієту просто щоб схуднути. За їхніми словами, немає необхідності запасатися дорожчими, менш поживними продуктами лише тому, що вони позначені як безглютенові.

"З погляду поживних властивостей для всіх буде здорово їсти безглютенові продукти, такі як свіжі фрукти, овочі, нежирні білки, молочні продукти та безглютенові цільні зерна, такі як кіноа та коричневий рис... Безглютенові упаковані продукти, як правило, мають нижчу поживну якість, ніж їхні аналоги, що містять глютен. Тож якщо вам не потрібно вживати глютен, ці продукти не є здоровішими та, можливо, мають меншу поживну цінність", — сказав Вайсброд.

Безглютенові продукти можуть мати більше калорій, цукру та жиру за меншого розміру порції. Крім того, ця їжа не зробить вас здоровішими. Багато обробленої їжі без глютену має повно зв’язуючих речовин, крохмалю та інших наповнювачів, які можуть викликати власний розлад травлення. При цьому їжа без глютену коштує в середньому на 183% дорожче за аналоги, що містять глютен.

Новини щодо харчування

Епідемія ожиріння і тренди до схуднення привели до змін підходів до харчування. Тенденції низьковуглеводних дієт вплинули на ставлення до хліба і призвело до того, що деякі повністю відмовилися від нього.

Також УНІАН називав 10 продуктів, які насправді змушують набирати вагу.

Вас також можуть зацікавити новини: